Влада

Президент про видобуток бурштину у Рівненській та Житомирській областях: це величезні гроші і корупція

5 June 2015, 13:53

 Президент сподівається, що найближчим часом Верховна Рада прийме в цілому закон, який дозволить врегулювати видобуток бурштину у Рівненській та Житомирській областях.

Про це Петро Порошенко сказав під час прес-конференції 5 червня, коментуючи ситуацію з незаконним видобутком бурштину в Україні.

«Це проблема, це величезні гроші і це корупція. І там задіяні і місцеві мешканці, для яких це єдине місце роботи, і місцевий криміналітет, і місцева влада. Я ініціював закон, який має, з одного боку, забезпечити захист екології, захист інтересів держави, а з іншого боку – забезпечити інтереси тих, хто там працює. Закон пройшов перше читання... Ми можемо створити з України потужного експортера бурштину, чекаю найближчим часом від Верховної Ради прийняття цього закону», - сказав президент.

Як повідомляв Житомир.info, 23 квітня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за проект закону «Про видобування та реалізацію бурштину» (№1351-1). Закон спрямований на створення сприятливих умов для розвитку в Україні нової галузі економіки, пов’язаної з видобуванням, реалізацією та обробкою бурштину, залучення у цю галузь інвестицій та нових технологій, зростання рівню життя населення в регіоні видобування бурштину, забезпечення охорони навколишнього природного середовища під час видобування бурштину та рекультивації порушених земель, припинення незаконного видобування бурштину, гарантування безпеки людей, їхнього життя, здоров’я та майна, ліквідації будь-яких протизаконних економічних структур, організованих злочинних організацій, що покривають незаконне видобування бурштину, його тіньовий збут і контрабанду.

Авторами законопроекту є народні депутати від Житомирської області Борислав Розенблат (фракція партії «Блок Петра Порошенка»), Павло Дзюблик, Вадим Кривенко (обидва – фракція партії «Народний Фронт»). До розробки проекту закону також долучився Володимир Арешонков (фракція партії «Блок Петра Порошенка»). На прес-конференції у лютому цього року громадські активісти зазначали, що в Україні понад 10 років продовжується незаконне видобування бурштину в непромислових обсягах. При його продажу через чорні ринки мільйони доларів можливих податкових відрахувань не потрапляють до бюджету країни, а заробляють бандитські угруповання, які контролюють нелегальний видобуток цього каменю.

Фото з фейсбук-сторінки Петра Порошенка

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі