Влада

У Житомирі на громадських обговореннях запропонували назвати вулиці на честь Сльоти та Шинкарука

11 June 2015, 11:19

Близько сотні житомирян прийшли до міського Палацу культури на громадські обговорення щодо перейменування вулиць міста. Відповідно до закону про заборону пропаганди комуністичної символіки, запропоновано змінити у Житомирі 11 топонімічних назв.

На перше з трьох громадських обговорень було винесене питання про перейменування вулиці Котовського на Грушевського, вулиці Яна Гамарника на Сціборського, вулиці Войкова на вулицю Героїв Крут, та вулиці Якіра на Троянівську. Обговорення проходили жваво і біля трибуни вишикувалася черга з бажаючих запропонувати свої варіанти назв, або просто висловити свою думку.

Крім запропонованих топонімічною комісією найменувань, багато житомирян пропонували назвати вулиці на честь Володимира Шинкарука та Івана Сльоти.

Депутат Житомирської міської ради Сергій Мірошніков каже – активність житомирян під час слухань - свідчення того, що це болюче питання для жителів міста.

«Мета громадських слухань була в тому, щоб люди висказали свою позицію. Вони її висказали. Ці всі думки запротокольовані, вони будуть доведені до відома депутатського складу міської ради під час голосування на сесії»,- каже Сергій Мірошніков.

Житомирянин Віктор Мойсієнко каже – зміна радянських топонімічних назв необхідна для формування патріотичної свідомості українців.

«Не можна виховати покоління, яке підростає, коли вивіска не відтворює жодним чином місцевого колориту, національного менталітету. Не можна виховувати чеха, який живе в Празі на вулиці Йозефа Гебельса», - каже Віктор Мойсієнко.

Володимир Гамкрелідзе переконує – зміна деяких топонімічних назв необхідна, але зараз це не найважливіше питання в країні.

«І треба йти поступово. Треба заспокоїти людей, заспокоїти людей на сході, щоб люди, в кінці кінців, приїхали до своїх батьків, до своїх дітей, жінки заспокоїлися, щоб у нас зараз запрацювали заводи, щоб люди гроші заробляли, а тоді прийти і спитати: Люди, а ви цього хочете?» – наголошує Володимир Гамкрелідзе.

Під час обговорень житомирян також хвилювало питання фінансових витрат на перейменування вулиць. Втім депутат Житомирської міської ради Сергій Мірошніков запевняє – для простого житомирянина це майже нічого не коштуватиме.

«Кінцевий громадянин прийде до ЖЕКу, там це коштує одну гривню, чи гривню двадцять, і йому у паспорті ставлять печатку про те, що перейменована вулиця. Все», – розповідає Сергій Мірошніков.

Після проведення обговорень щодо всіх топонімічних назв, пропозиції громади будуть опубліковані на офіційному сайті Житомирської міської ради. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі