Влада

Міністр охорони здоров’я у Житомирі: Ми обманюємо себе, що у нас безкоштовне медичне обслуговування

18 June 2015, 17:55

 Під час робочого візиту до Житомира 18 червня міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі розповів про те, яким чином потрібно боротись з корупцією у сфері медицини.

За словами міністра, потрібно, щоб лікарі отримували гроші за свої послуги легально.

“Перше, що ми робимо - ми обманюємо себе, що у нас безкоштовне медичне обслуговування. Нема безкоштовної медицини в Україні, і всі повинні до цього нормально ставитися. Нема. По-друге, всі абсолютно платять гроші комусь кудись. Ці гроші - це неформальні платежі, які крутяться за системою, тобто вони не вкладаються назад в розвиток медицини, вони не вкладаються в розвиток інфраструктури, технологій і так далі, а просто йдуть на телефони Vertu, на машини і такі речі. А ми хочемо навпаки - щоб це вийшло з тіні і щоб лікарі заробляли нормальні гроші. А там, де є нормальна послуга платна і можна за це брати гроші, щоб це робилося легально. Щоб через лікарняні каси, через нормальну систему збирання грошей працювали лікарні. Це є принцип”, - каже міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі.

Міністр охорони здоров'я переконаний: для того, щоб подолати корупцію, не достатньо лише призначити відповідальність тим, хто бере хабарі.

“Ці реформи - вони неможливі без участі всіх. Тому що є люди, які беруть хабарі, і є, які дають. Ще грузинський приклад, чому там вийшло, тому що строк за дачу хабара або за отримання хабара один і той же. 9 років. Будь ласка. Так що не “забиваючи” ту сторону, не міняючи психологію людей, нічого не буде працювати. Односторонньо це не можливо. Так що коли люди побачать, що вони можуть платити в лікарняну касу і отримати нормальну послугу, то навіщо їм платити потім в конверті?”, - переконаний міністр.

Під час робочого візиту до Житомира Олександр Квіташвілі також відвідав житомирський діагностичний центр і ознайомився з роботою Лікарняної каси Житомирської області. За словами міністра, за схожим принципом буде діяти страхова медицина.

«Це принцип один і той же. Це в принципі є, по якійсь моделі, система страхування. Але думаю, що до тотальної страховки по всій країні далеко, а такі механізми будуть працювати, і вони дуже допомагають”, - каже Олександр Квіташвілі.

В обласному діагностичному центрі міністр охорони здоров’я також ознайомився з роботою лабораторій та відділень комунальної установи.

Фото Андрія Дідківського

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі