Влада

Рейтинг інформаційної відкритості: Житомирська облрада більш відкрита, ніж облдержадміністрація

5 July 2015, 13:29

 3 липня 2015 року Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) оприлюднив рейтинг інформаційної відкритості 49 сайтів органів влади України обласного рівня та міста Києва.

«Таке дослідження в Україні було проведено вперше. Його головна мета – визначити чи розміщено на сайтах інформацію, яку органи влади зобов’язані оприлюднювати для громадськості, наскільки повно та доступно представлена наявна інформація про діяльність влади», - зазначено на сайті ІРРП.

Лідером рейтингу серед ОДА є Полтавська обласна державна адміністрація, яка має коефіцієнт відкритості 68,6%, друге місце посіла Дніпропетровська обласна державна адміністрація (66,34%), третє – Рівненська ОДА (60,72%). Житомирська облдержадміністрація з коефіцієнтом відкритості 35,86% займає 18 місце з 25.

Першу сходинку у рейтингу обласних рад посіла Львівська обласна рада, яка має коефіцієнт відкритості – 53,29%; друге місце − Полтавська обласна рада (53,26%), третє – Харківська обласна рада (51,34%). Житомирська облрада займає 7 місце (41,85%).

«Серед ОДА сайтів з показником відкритості більше 50% всього 9, а з показником відкритості менше 40% −13. Це означає, що на сайтах більшості обласних державних адміністрацій розміщено навіть не половину інформації, яка передбачена законом, а менше 40%. Серед обласних рад ці показники значно нижчі. Так, переможці рейтингу тримаються приблизно на одному рівні – вони оприлюднили трохи більше половини (51-53%) інформації від передбаченої законом. На 16 веб-сайтах обласних рад інформація представлена на рівні нижчому за 40%», - зазначають представники ІРРП.

Загальний рівень наповнення сайтів ОДА наступною важливою інформацією становить:

1) Відомості про повноваження, делеговані ОДА місцевими радами −27%

2) Декларації про доходи керівника ОДА та його заступників − 37,04%

3) Система обліку публічної інформації − 51,04%

4) Перелік заходів щодо попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій в сфері компетенції держоргану − 41,34%

5) Інформація про витрачання бюджетних коштів та володіння, користування, розпорядження державним та комунальним майном  − 25,01%

На сайтах обласних рад аналогічна інформація представлена наступним чином:

1) Повноваження, делеговані місцевим державним адміністраціям – 16,69%

2) Декларації про доходи (відомості з декларацій) керівника ради та його заступників − 31,13%

3) Система обліку публічної інформації − 26,94%

4) Відомості про заходи щодо попередження чи ліквідації надзвичайних подій в сфері компетенції ради − 1,8%

5) Інформація про витрачання бюджетних коштів та володіння, користування, розпорядження державним та комунальним майном − 19,68%

6) Проекти рішень ради – 52,31%.

«Ми прагнемо, щоб результати нашої роботи стали корисними як для звичайних громадян, так і для влади. Адже, сайт органу влади повинен стати, перш за все, зручним інструментом для користувачів, які, скажімо, хочуть отримати адміністративні послуги. В свою чергу, створення простих і доступних сервісів підвищує рівень довіри громадян до влади» − зауважила Людмила Опришко, медіа-юрист та експерт з моніторингу.

Представники ІРРП переконані, що офіційні сайти повинні стати не лабіринтом для громадянина, а його провідником. В ідеалі: будь-хто з користувачів повинен довіряти сайтам органів влади та отримувати необхідну інформацію та послуги, не виходячи з дому.

Фото з сайту ІРРП

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі