Влада

Рідні загиблого бійця з Житомирського району про земельну ділянку: Землемір сказав, що мертвому земля не потрібна

5 August 2015, 18:18

 Із портретом загиблого Сергія Андрусенка мама і сестри бійця 5 серпня приїхали просити зустрічі з головою Житомирської ОДА. Жінки розповідають: Сергій – боєць 13-го батальйону територіальної оборони Чернігова, загинув 29 січня, понад три місяці вважався зниклим безвісти. Його знайшли за результатами ДНК і поховали 16 травня. Та коли рідні почали збирати документи на отримання земельної ділянки, то почули від чиновників, що не мають на це права.

«Землемір Глибочицької сільської ради Ковальчук Сергій Миколайович відповів: Вам земля не полагається. Сергію – да, але він загинув. Навіщо мертвому земля? А на другий раз, коли вона прийшла,він каже: ваша ж мама в АТО не була. Це треба, щоб моя мама пішла в АТО? Не справа в землі, а справа у людському відношенні до хлопців цих загиблих», - каже сестра загиблого військовослужбовця Юлія Сліпковська.

Землевпорядник пояснює: виділення ділянок – це компетенція селищної ради. І переконує, що з рідними загиблого спілкувався ввічливо і жодним словом не міг образити родичів бійця.

«Такого не було навіть і близько. Я не маю морального права говорити про такі питання. Вона статусу «мати загиблого воїна в АТО» не має, тобто мають право тільки ті, хто має статус учасників бойових дій. А на загальних підставах їй ніхто не відмовить, якщо є земельні ділянки», - каже спеціаліст-землевпорядник Глибочицької сільської ради Сергій Ковальчук.

Щоправда, чоловік одразу додає: на території селищної ради вільних ділянок нема – лише за межами сіл.

Отримати для загиблого статус воїна АТО виявилось ще складніше. Рідні кажуть: через бюрократію три місяці не можуть зібрати необхідних документів.

«У мене пачка документів і мені кожен раз треба взяти довідку, що мама – дійсно являється матір'ю свого сина. Потім, що він дійсно проживав по місцю прописки, принесіть то один папірець, то третій. З військкомату мене женуть в адміністрацію, з адміністрації мене знову женуть ще кудись. Це я ще повинна їхати в Чернігів, щоб знайти його особисту справу? Мені що, вже самій її там шукати?», - скаржиться сестра загиблого військовослужбовця Олена Ващенко.

Сергій Андрусенко – єдиний загиблий боєць із Глибочиці, його мама каже: їй допомагають сусіди, але з місцевою владою виникають проблеми.

«Написала заяву, випишіть мені, будь ласка, дров 5 метрів. Привезли мені корчів 2 кубометри. Я кажу, давайте може я заплачу за ці два метри. Кажуть, це ми вам і так зробили послугу, бо мені не положено. То що це, нема ніякого права?», - жаліється мама загиблого військовослужбовця Галина Зозуля.

Голова облдержадміністрації зустрівся із рідними загиблого і пообіцяв – вони отримають гарантовану допомогу.

«По земельній ділянці до вівторка вже буде рішення, однозначно. По оформленню документів також буде поставлене завдання військовому комісаріату. А дрова – це не питання взагалі», - каже голова Житомирської ОДА Сергій Машковський.

Своєму заступнику Ярославу Лагуті Машковський доручає розібратися, хто недопрацював, аби в інших родин не виникало подібних проблем.

«Ярослав Миколайович, у нас же ведеться спеціально паспорт сім'ї загиблих військовослужбовців. Яка основна мета цього паспорта? Не просто написати і мені дати звіт, що ось тут така проблема, а вирішувати ці проблеми і слідкувати за їх вирішенням. Я тільки чую, що волонтери допомагають. Волонтери підміняють діяльність влади. Для чого наша функція тоді?», - каже Сергій Машковський.

Волонтери і активісти розповідають, що рідні військовослужбовців з усіх районів Житомирської області постійно стикаються з бюрократією і хамством.

«Вкрай некоректне ставлення. Ніби вони попрошайки. Та родичі не повинні ходити. Це чиновники мають ходити і запитувати у них», - каже волонтер Ірина Коцюба.

«Якщо ти не виконуєш свою роботу – звільни місце для тієї людини, яка буде працювати і виконувати свою роботу достойно», - обурюється мама десантника Тетяна Корнійчук.

11 серпня в Житомирській ОДА відбудеться розширена нарада за участю сільських голів та голів РДА. Сергій Машковський пообіцяв, що нагадає чиновникам, як потрібно спілкуватися з рідними військовослужбовців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі