Влада

Житомирські 4-класники не отримають нові підручники до 1 вересня, Міносвіти шукає гроші

19 August 2015, 12:40

Учні 4 та 7-х класів житомирських шкіл, як і скрізь по Україні, можуть залишитися без підручників на початок навчального року.

Через зміну навчальних програм майбутні четверто- та семикласники вже не можуть навчатися за старими підручниками. Батьків житомирських школярів ще у травні попередили, що підручники для дітей вони будуть змушені купувати за свої кошти. Тоді вчителі називали їх орієнтовну вартість – 450-500 гривень за комплект.

За літо ситуація дещо змінилася.

Як прокоментував Житомир.info начальник управління освіти Житомирської облдержадміністрації Вадим Калінін, вже відомо, що 50% вартості підручників профінансує держава, решту 50% хочуть перекласти на місцеві бюджети або ж на плечі батьків.

«Спочатку планувалося, що підручники закуплять батьки виключно за свої кошти. Пізніше було вирішено, що 50% профінансує держава. До Міністерства вже подані узагальнюючі дані по кількості школярів четвертих і сьомих класів у нашій області. Будемо просити райони і міста профінансувати решту 50%, щоб це було безкоштовно для батьків», - сказав Вадим Калінін.

Станом на 18 серпня Міносвіти вже почало отримувати гроші на друк підручників для 4 та 7 класів, - написала на своїй сторінці у Facebook заступник голови громадської організації «Батьківський контроль» (Київ) Іванна Коберник.

«Міносвіти почало отримувати гроші на друк підручників для 4 та 7 класів: з додаткових 180 млн грн, які передбачені змінами до держбюджету, МОН вже отримав 70 млн, ще 70 млн отримає найближчим часом - про це сьогодні (18 серпня – ред.) говорили на нараді в Міносвіти з видавцями. Це хороша новина. Погана новина полягає в тому, що МОН не знає, як правильно потратити ці гроші, бо їх не вистачає. І при лобіюванні видавців схиляється до думки, що треба таки видавити з казни, чи з батьків, чи з місцевих бюджетів ще 180 млн грн, щоб було 360 млн і вистачило на всі "хотілки" видавців чи тих, хто за ними стоїть. (…)Закінчили на тому, що підуть далі думати, як витрясти невідомо з кого ще 180 млн грн. насамперед, розраховують на місцеві бюджети. Тому навіть наявні гроші поки не тратять, а 1 вересня - вже за 12 днів, і це означає, що підручників чекати ще довго і довго», - написала Іванна Коберник.

З посиланням на власні джерел Іванна Коберник повідомляє: кошти на підручники у розмірі 13 млн грн готова виділити столична мерія, а також ще три області.

Учителі початкових класів деяких житомирських шкіл розповідають: близько 2 тижнів тому їм повідомили, що кошти на книжки шукає держава, і нові підручники будуть не раніше, ніж у жовтні 2015 року. 17 серпня представник одного з видавництв шокував учителів інформацією про те, що підручники надійдуть у кращому разі в грудні. Він повідомив, що частина підручників на комерційній основі вже чи друкується, чи, принаймні, готова до друку, і частина батьків зможуть придбати їх за власні кошти.

«Друковані зошити, мабуть, будуть. Ще обіцяють хоча б по одному примірнику нових підручників для кожного вчителя. Однак ситуація настільки хитка і невизначена, що говорити про щось напевно не можна. Ми погано уявляємо ситуацію, коли 3 чи 4 місяці діти навчатимуться без підручників, хоча такий стан справ уже був років 10 тому при переході на нову програму. Можливо, доведеться узяти старі підручники за 4-й клас, хоча частину викладеного у них матеріалу ми вже пройшли у 3-му», - говорить вчителька 4-го класу однієї з шкіл Житомира.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала законопроект  про виділення частини коштів з бюджету на закупівлю у школи підручників та посібників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі