Місто

У Житомирі пройшла акція «Вільні та обізнані від дискримінації»

26 August 2015, 11:10

У День Незалежності України житомиряни та гості міста могли побачити людей, які стояли в різних місцях центра Житомира з табличками зі слоганом «Хочу бути вільним від дискримінації».  Ми поспілкувалися з ними і дізналися, що це громадські активісти, які вирішили таким чином привернути увагу до проблеми дискримінації в сучасній Україні.

Андрій (учасник акції, м. Житомир): Стою в парку Гагаріна вже близько півгодини. Якщо люди підходять і запитують, то пояснюю, що хоч Україна і незалежна країна, але багато людей залежні від стереотипів і страждають від дискримінації в найрізноманітніших сферах життя. Ми виступаємо за те, що в незалежній країні люди теж повинні бути незалежні від дискримінації;

Максим (учасник акції, м. Житомир) : «Засмучує, що багато людей навіть не розуміє коли стикається з дискримінацією. Що оголошення типу «Візьмемо на роботу чоловіка до 30 років» - подвійна дискримінація за віком і за статтю, або в сфері аренди житла: «Здаємо квартиру родині БЕЗ дітей», або «Переселенців прохання не турбувати», або «Гуртожиток надається лише неодруженим». Коли ми починаємо наводити ці приклади, люди нас підтримують, кажуть, що акція корисна, але ми наголошуємо, що подолати дискримінацією ми можемо тільки всі разом, головне - не бути байдужими до таких випадків, не замовчувати, боротися з несправедливістю».

Ольга (учасниця акції,м. Новоград-Волинський) : «Мене деякі факти взагалі обурюють! Наприклад, упереджене ставлення до ЛГБТ-спільноти. Чому їм заборонили в Одесі проводити Марш Рівності ? Невже вони не такі ж самі громадяни України як ми з вами? Або коли дитину із інтернату не беруть на екскурсію, тому що вона буде «погано себе поводить». Але в очі не бачили самої дитини і не знають, яка вона».

Володимир (учасник акції, м. Житомир) : «Ще ми вирішили сфотографуватися на фоні тих будівель, які на нашу думку поширюють дискримінацію в Україні або недостатньо роблять для того, щоб її ставало менше. Вірні ми вибрали обєкти чи щось забули, це вже вирішувати житомирянам. Нехай підкажуть нам. Також ми плануємо фіксувати усі випадки дискримінацїї в Житомирській області та допомогати людям, які з нею стикнулися».

Подібні акції відбулися  в інших містах України (Київ, Вінниця, Кривий Ріг, Одеса) в рамках інформаційної кампанії «Вільні бо обізнані».

Подробиці акцій на http://tolerance.in.ua

Вільні бо обізнані http://tolerance.in.ua/ 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі