Влада

У Житомирській області психічнохворих ізолюють в кімнатах замість того, аби лікувати

21 September 2015, 17:41

Нещодавно у Ходорківському психоневрологічному інтернаті Попільнянського району був здійснений моніторинговий візит працівників Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого разом із регіональним представником Уповноваженого у Житомирській області Петром Грибаном та громадським монітором Лесею Салмін.

Про це йдеться на сайті Уповноваженого Верховної ради України з прав людини.

«В ході візиту встановлено, що ізоляція осіб із розладами психіки здійснюється персоналом закладу із порушенням усіх можливих норм та правил. Жінок, які на момент візиту знаходилися у загостреному стані здоров’я, ізолювали у кімнати під замок, замість госпіталізації до спеціалізованого лікувального закладу. Одна підопічна перебувала в ізольованій кімнаті, суцільно покритою керамічною плиткою. Вона була без взуття, пляшка для води була порожня, для справляння природних потреб – відро. Крім того, ще у двох кімнатах за заґратованими дверима перебували жінки, які самовільно залишали інтернат, тому, за інформацією працівників інтернату, потребували ізоляції», – йдеться у повідомленні.

Через відсутність лікаря в закладі ізоляція підопічних проводиться регулярно середнім медичним персоналом, тому у медичній документації відсутні відомості про погіршення стану здоров’я підопічних та проведення ізоляційних заходів.

Крім того, представниками НПМ була зафіксована відсутність у підопічних під час їх ізоляції доступу до питної води, можливості справляти свої природні потреби у гідний спосіб, проведення прогулянок тощо.

Разом з тим, не менш важливою проблемою в інтернаті є неналежна організація соціально-побутової реабілітації мешканців інтернату. Основним видом такої реабілітації є трудотерапія. Протягом травня-вересня щорічно підопічні зайняті тільки роботою на підсобному господарстві (налічується 100 свиней, 40 корів), на городі (площа 2 га), з прибирання території (площа 2 га) та приміщень інтернату.

Під час проведення сільськогосподарських робіт у відповідні пори року підопічні не мають змоги займатися іншими різноманітними видами реабілітаційної та культурно-масової роботи, оскільки зазначеними роботами зайнятий і весь персонал інтернату.

За результатами моніторингового візиту буде підготовлено відповідний акт реагування Уповноваженого з прав людини до керівництва Житомирської області та Мінсоцполітики.

У травні 2015 року на сайті Житомирської обласної ради були розміщені рекомендації «Про стан соціального захисту та медичного забезпечення підопічних у психоневрологічних інтернатах області», які розглядалися на постійній комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів.

Зазначається, що на утримання інтернатних установ психоневрологічного профілю на 2015 рік кошторисними призначеннями передбачені кошти в сумі 54 млн 458 тис. грн, з них 40 млн 029 тис. грн по загальному фонду та 14 млн 429 тис. грн по спеціальному фонду. Зокрема, вартість харчування одного підопічного в день обраховано з розрахунку 32 грн, що на 30% більше показника минулого року, вартість медикаментів становить 2,78 грн в день.

«На поліпшення умов перебування підопічних спрямовуються кошти, що підлягають перерахуванню пенсійним фондом і органами праці та соціального захисту населення установам, де особи перебувають на повному державному утриманні. У поточному році планується використати 14 млн 212,3 тис. грн таких коштів. У всіх інтернатах харчування проводиться з дотриманням добових норм, затверджених у відповідному порядку, з дотриманням калорійності, враховуються фізіологічні потреби. На належному рівні проводиться організація медичного обслуговування. В інтернатах забезпечено роботу цілодобового медичного чергування з телефонним зв’язком. Для зберігання медичних препаратів використовується холодильні камери, а також сейфи та шафи, які на випадок невідкладної допомоги, укомплектовані необхідними медикаментами, перев’язувальними матеріалами та необхідним інвентарем», – зазначається в рекомендації.

За інформацією Житомирської облради, в області функціонує 7 психоневрологічних інтернатів, а саме: Володарсько-Волинський, Довбиський, Любарський, Новоборівський для перебування чоловіків, Березівський, Радомишльський та Ходорківський для жінок із психоневрологічними захворюваннями.

Фото з сайту Уповноваженого Верховної ради України з прав людини

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі