Місто

Колишній головний архітектор Житомира пригадав нереалізований проект 10-річної давнини

30 September 2015, 15:41

 Колишній головний архітектор Житомира Валерій Головатенко у своєму блозі пригадав проект 2004 року по реконструкції центральної частини міста.

«Бажання відкрити блог у мене з'явилось коли я послухав обговорення результатів, так званого, конкурсу на меморіальний сквер на розі вулиць Київської та Театральної. Мене тоді обурила форма обговорення і закиди в бік архітектури і архітекторів з боку деяких «активістів» та «громадських діячів» про бездіяльність і таке інше. Риторика, яка лунала з уст, спонукала мене запропонувати в інтернеті викласти повний зміст цього ганебного фарсу на межі хамства в тому числі в бік Небесної Сотні. Але пройшов час, і мені здається цих активісток не виправиш – деякі просто безнадійні. А проблеми розвитку міста, містобудування, архітектури дедалі загострюються, тому на сьогодні конче треба розглядати проблеми ширше в контексті розвитку процесів», - зазначає архітектор.

Головатенко зауважує, що однією з особливо болючих проблем Житомира є спадковість в проведенні прийнятих рішень і програм.

«Наприклад: в Програмі розвитку Житомира, прийнятого В.Т. Шелудченко є пункти, які передбачають розвиток територій Парку ім. Гагаріна (до речі, по цій програмі кожне управління міськради щопівроку звітує про виконання). Молода команда професіоналів на чолі з Дебоєм лобіювала будівництво Житлового будинку на розі Старого Бульвару та вул. Фещенка-Чопівського (архітектура будівлі на слабеньку трійочку) і наче є плани будувати далі», - підкреслює Валерій Головатенко.

Він наводить у своєму дописі привести матеріали однієї містобудівної роботи, виконаної разом з С. Грабчуком та Л. Сергієнко у 2004 році.

«Час деякі пропозиції поправляє, але я вважаю що запропоновані варіанти по майдану Соборному, Перемоги, вул. Київській, 6 і т. д. заслуговують, принаймі, на увагу. Може і є сенс в докорах архітекторам від "активістів" в тому, що більшість архітектурної громади міста то знала про цю роботу, а саме як виправдати участь мого колеги Грабчука Сергія, учасника роботи 2004 р., в розробках АТБ на Київській та тимчасових споруд з Макдональдсом на майдані Перемоги. Тому друкую фото з макету 2004 року зроблені у тому ж 2004 році без фотошопа», - пише Головатенко.

Автор просить усіх кандидатів до міської ради уважно переглянути цю роботу і зробити висновки.

«Раджу і прошу усіх кандидатів у депутати від усіх партій надрукованих у інтернеті до Житомирської міськради уважненько все ж таки переглянути, відірватись від політичної агітації, ви не пожалкуєте, і зробити для себе висновки. Дуже хотів би відчути реакцію саме тих кандидатів які вже, бачать себе членами нашої профільної комісії міськради. Будь яку реакцію», - зазначає автор блогу.

Як повідомляв Житомир.info, до 1 квітня 2015 року тривав прийом робіт для участі у конкурсі на кращий проект благоустрою земельної ділянки за адресою вул. Київська, 6, оголошений виконавчим комітетом міської ради. Потім конкурс продовжили. Про результати конкурсу інформації на сайті міської ради немає. В серпні команда архітекторів та скульпторів представила проект будівництва «Скверу героїв» з фонтаном, дитячим майданчиком та зоною відпочинку на розі вулиць Київської та Театральної.

Фото з блогу Валерія Головатенка

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі