Суспільство

У Житомирі пройде Перша Хореографічна Асамблея та обласний фестиваль танцювального мистецтва

22 October 2015, 12:52

У Житомирі 7 листопада відбудеться грандіозний мистецький захід, присвячений 100-річчю від Дня народження житомирянки, балерини, заслуженої артистки України, балетмейстера, педагога Наталії Скорульської.

Про це 22 жовтня журналістам розповіла ініціатор заходу, голова ГО «Центр хореографічного мистецтва ім. Н. Скорульської», керівник Центру танцю «Аванте» в Житомирі Інна Бурдейна.

«Це буде перша в історії Житомира Хореографічна асамблея (у перекладі асамблея – зібрання, ред.), в рамках якої пройде відкритий обласний фестиваль танцювального мистецтва з премією імені Скорульської. Фестиваль називається відкритим тому, що участь у ньому можуть брати хореографічні колективи інших областей. На сьогоднішній день заявки на участь у заході взяли більше 10 колективів з усієї України. Захід одноденний, дуже насичений, він відбудеться у Житомирській обласній філармонії ім. С. Ріхтера. У першу чергу він створюється для танцювальних колективів для вдосконалення їхніх навичок та розширення кругозору, але буде цікавий і для пересічного глядача», - розповіла Інна Бурдейна.

Участь у конкурсі можуть брати творчі колективи та окремі виконавці віком від 3 до 25 років і старші. Уперше буде введена нова вікова категорія – «26 років і старші, змішана» - для участі дітей разом з батьками. Заявки прийматимуться до 31 жовтня цього року на електронну адресу оргкомітету Асамблеї avante_dance@mail.ru.

Метою заходу є виявлення схильних до танців дітей, пропаганда хореографічного мистецтва, популяризація поліського регіону, а також ознайомлення з життям і творчістю видатної балерини, випускниці Житомирської хореографічної школи Наталії Скорульської, яка народилася 7 листопада 1915 р. у Житомирі в родині українського композитора, піаніста, диригента, педагога, заслуженого діяча мистецтва України, професора Михайла Скорульського, іменем якого названий провулок у Житомирі, та співачки Людмили Андрієнко. Померла 6 серпня 1982 р. у Києві.

Організаторами заходу також виступають управління культури Житомирської облдержадміністрації та ЖОМГО «ХХІ покоління».

Номінації конкурсу – класичний танець (балет, неокласика), народний танець (фолк модерн, стилізований) та сучасний танець (модерн, джаз, contemporary). Оцінюватиме виступи компетентне журі, у складі якого Житомир представлятимуть викладачка історії хореографічного мистецтва ЖДУ ім. Франка Таїсія Даниленко та Олена Розенблат. Голова журі – Народний артист України, художній керівник Київського державного хореографічного училища Нобухіро Терада.

Інна Бурдейна довела до відома журналістів орієнтовний план заходів 7 листопада:

10-14 год. – Відкритий обласний фестиваль хореографічного мистецтва;

14.30 – 16.30 – безкоштовні майстер-класи з сучасного та класичного танцю для учасників заходу від членів журі;

З 17-ї години, І відділ:

- знайомство з життям і творчістю Наталії Скорульської;

- виступи членів сім’ї Скорульських – єдиної доньки Роксани та її сина;

- вручення нагород і підведення підсумків;

ІІ відділ – подарунок житомирянам, сучасна балетна вистава «Бал-Маскарад» у виконанні студентів Київського державного хореографічного училища.

За перемогу у фестивалі передбачене Гран-прі – грошова премія ім. Н. Скорульської з рук членів її сім’ї, а також дипломи лауреатів 1, 2 за 3-го ступеню.

Учасники заходу також отримають спеціальні призи та нагороди від спонсорів, зокрема, благодійної організації «Фонд родини Розенблат».

Організатори обіцяють зробити Хореографічну Асамблею у Житомирі щорічною.

Оргкомітет фестивалю

Голова ЖОМГО "ХХІ покоління" Віталій Сівко та Інна Бурдейна

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі