Місто

У Житомирі через крадіжку кабелю у мешканців 5-поверхівки погоріла техніка

29 October 2015, 17:08

Від самого ранку мешканці 5-поверхівки на Перемоги, 46-а обговорюють, як через перепад напруги у них горіла техніка.

«В мене телевізор згорів. Він так димів, я ніколи не бачила, щоб так горіло. Такий йде дим з цього телевізора», - розповідає мешканка будинку своїм сусідам.

Це сталося рано вранці. Майже у кожній квартирі тріщали розетки, відчувався запах плавленого, а техніка виходила з ладу.

«Телевізор просто вибухнув. Звук був такий, як вибухає пітарда. Кімната наповнилася димом їдким. Тобто я вже зрозумів, що з електромережею така сталася проблема. Зазвичай так буває, коли на нульову жилу потрапляє фаза», - розповідає Олексій Мухамедов.

Олексій запрошує журналістів у квартиру, аби показати, що сталося з його технікою. Чоловік певен, тільки тому, що сусіди вчасно зреагували і вимкнули прилади, у будинку не сталося пожежі.

«Людина може бути відсутня в квартирі і просто стояти техніка в черговому режимі. Від цього просто може виникнути пожежа. Горіти може все що завгодно», - продовжує Олексій Мухамедов.

Зараз у всьому будинку вимкнена електрика, сусіди поки не знають, яка техніка вціліла, адже напруга стрибнула майже вдвічі.

«У мене є такий прилад, я перевірив, доки було світло. Напруга була 375. Воно й видно навіть при ввімкненні світла, лампочки світили максимально яскраво», - каже Анатолій Лісовий.

Перепад напруги, ймовірно, стався через злодіїв, які вночі поцупили кабель. Вночі деякі мешканці чули дивний гуркіт у підвалі. Виявивши втручання в електромережу, сусіди одразу ж викликали міліцію. Втім люди певні, доки міліція шукатиме злодіїв, ЖЕК має відповісти за свою бездіяльність.

«Так як у нашому будинку є фахові спеціалісти, які розбираються в постанові питання електромережі, вони говорять, що у нас не зовсім коректно проведена проводка. Нема техніки безпеки, хто контролює, щоб не можна було викрасти кабель. За цим не слідкують. Значить, це ж ознаки безгосподарської діяльності. Ну і в принципі у подальшому будемо бачити, яким чином будемо розбиратися», - каже мешканець будинку Олександр Громов.

Керівник ЖЕКу будь-які претензії відкидає. Каже, підприємство, як і мешканці стало жертвою крадіїв і понесло збитки.

«Злодії вкрали нульовий провід. 20 метрів. Витягли навіть з труби його. Обкусили кінці і витягнули з труби. Хотіли залізти і в "силовий", а там їх десь током вдарило, вони його кинули», - пояснює директор КП “ВЖРЕП №5” Микола Грицанчук.

Наразі ЖЕК також збирається звернутися до міліції із заявою про крадіжку кабелю. Мешканці ж чекають, доки у їх квартирах з’явиться електрика, аби оцінити збитки і шукати винних.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі