Політика

Житомирські правоохоронці передумували допитувати свободівців, яких викликали на допит

13 November 2015, 18:20

Заручившись підтримкою кількох десятків однодумців свободівці Сидір Кізін та Віктор Брокарєв 13 листопада приходять на допит. Їх викликали по справі заворушень під Верховною Радою 31 серпня, внаслідок яких загинуло четверо військовослужбовців Нацгвардії.

«У кримінальному провадженні, яке було порушене внаслідок подій, які відбулися 31-го серпня біля Верховної ради України, внаслідок кидання гранати у національну поліцію загинуло 4 хлопці, наших Герої. Це не діти олігархів, це діти простих людей», - пояснює т.в.о. начальника ГУ Національної поліції Житомирської області Валерій Рудик.

Надіслані повістки Сидір Кізін розцінює як політичний тиск, адже на допит запросили представників від ВО «Свобода», Радикальної партії Ляшка та Об’єднання «УКРОП». Крім того, Сидір Кізін певен, що його як адвоката у цій справі, слідчі не мають права допитувати.

«Якщо ви хотіли допитати, чи якщо пан Аваков хотів допитати, то і пан Аваков, і Головне слідче управління не могло не знати, і слідчий не міг не знати, що я є адвокатом шістьох фігурантів цієї справи, які зараз сидять у слідчому ізоляторі.  Двоє з них вийшли - це Юрко Сиротюк і Ігор Олійник - доброволець батальйону «Січ», який знаходиться під домашнім арештом. Слідчий, і керівник слідчої групи, і всі 40 слідчих знали, що я там адвокатом. Але зараз мені приходить повістка. Чому управління УМВС саме перед виборами присилає повістки?», - говорить голова Житомирської обласної організації ВО «Свобода»  Сидір Кізін.

Натомість правоохоронці відкидають будь-які звинувачення у тиску.

«Вони викликані на допит за вказівкою головного слідчого управління. Старшого групи, яка розслідує це провадження. Навіть не знаю його прізвища», - пояснює начальник слідчого управління ГУ Національної поліції Житомирської області Олександр Радченко.

Зрештою з’ясовується, що правоохоронці передумали допитувати свободівців. Сидір Кізін наполягає – отримавши повістку, він мусить з’явитися до слідчого. Очільник поліції Житомирської області Валерій Рудик запевняє, що цей виклик на допит не має ніякого політичного підтексту.

«Міліція щодня допитує сотні осіб і ніхто не вбачає в цьому ніяких політичних репресій», - каже Валерій Рудик.

За півгодини Сидір Кізін виходить від слідчого і повідомляє, що допит дійсно не відбувся.

«Слідчий поки відмовився допитувати мене, зіславшись на те, що я є адвокатом по цій справі. Також вони відмовились допитувати Віктора Брокарєва, хоча він не є адвокатом і може бути допитаний. По даній справі МВС на чолі з Арсеном Аваковим демонструє свою чітку заангажованість у даній кримінальній справі. Аваков ще 31 серпня визначив винних, як йому здається. Він напряму обвинуватив голову «Свободи» і всіх партійців у цьому. Тому, якщо ноги ростуть з МВС і з Києва, то я тоді не здивований такими діями. Свободівці нікуди не тікають, пройшли Майдан, пройшли війну на Сході, зараз вже пройшли ізолятори слідчі. Нічого, ми все пройдемо, але залишимось вірними собі», - говорить Сидір Кізін.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі