Місто

У Житомирі зареєстрували благодійний фонд по збору коштів на будівництво меморіалу «Голокост націй»

17 November 2015, 13:03

У Житомирі 29 жовтня 2015 року зареєстрована благодійна організація «Благодійний фонд «Житомирський Меморіальний комплекс двадцятьом тисячам жертв  політичних репресій 1937-38 рр. як борцям за незалежність України у ХХ ст. «Голокост націй», метою якого є збір коштів на будівництво меморіального комплексу на Смолянці у Житомирі за адресою вул. В. Бердичівська, 105-107 (між провулком Путятинським та старим Єврейським кладовищем).

Про це Житомир.info повідомив організатор будівництва та Голова Житомирського Благодійного фонду «Голокост націй» Віктор Борківський – житомирянин, юрист, громадський діяч, який зараз проживає у Києві.

Він розповів, що дозвіл на будівництво Меморіалу міськрада надала ще 23 роки тому, а рішеннями Житомирської міськради від 27 лютого 2014 р., 18 червня 2014 р. та 20 березня 2015 р. під будівництво комплексу було виділено земельну ділянку розміром 0,73 га.

«Це буде поки єдиний у світі та на пострадянському просторі офіційний меморіал жертвам Голокосту», - говорить голова фонду.

На сайті Житомирської міської ради міститься також проект рішення виконкому від 10 листопада 2015 року «Про надання дозволу на розроблення детального плану території для розміщення меморіального комплексу жертвам політичних репресій у м. Житомирі», яким планується «надати дозвіл на розроблення детального плану території для розміщення  меморіального комплексу жертвам політичних репресій в м. Житомирі за адресою: м. Житомир, між пров. Путятинським та Єврейським кладовищем».

Зі слів Віктора Борківського, меморіал «Голокост націй» буде у вигляді близько 100 стел із гірської породи габро розміром метр на два, де будуть викарбувані імена кожного із майже 20 тисяч розстріляних на цьому місці людей. Це має бути впорядкована територія розміром 73 сотих землі з зеленими насадженнями, газоном та клумбами.

«На місці, де буде побудований меморіал, покоїться 19 190 тіл людей, розстріляних НКВС у 1937-38-му та інших роках на замовлення членів Політбюро ЦК ВКП(б), що встановлено прокуратурою Житомирського району. Там, на Смолянці, біля старого Єврейського кладовища, добували глину. І в копальні скидали тіла розстріляних: українців – 8 622; поляків – 6 802, німців – 2 577; євреїв – 469; росіян – 319; чехів – 176; білорусів – 101; латишів і циган – по 36; литовців – 11; молдаван та угорців – по 8; естонців – 5; хорватів – 4; татар та австрійців – по 2; грузин, італійців, китайців, болгар, корейців, вірмен, румун, французів, сербів, словаків, удмуртів, фінів – по 1. Ці дані можна знайти у першому томі книги «Реабілітовані історією». Коли працівники «Зеленбуду» садили дерева на території, де буде Меморіал, вони раз за разом натикалися на людські кістки», - говорить Віктор Борківський.

Чоловік каже, що у 2011 році він почав досліджувати «Розстрільну справу» своїх дідів, спадкових дворян, і домігся від СБУ та прокуратури розслідування і визнання тодішніх масових розстрілів замовленням Політбюро на убивство.

За підрахунками Віктора Борківського, на будівництво та благоустрій меморіалу потрібно близько 10 млн. грн.

До збору коштів мають долучитися спільноти поляків, чехів, вірменів, німців та інших житомирських нацменшин. Організатори запрошують до співпраці інших благодійників, аби єдиний в Україні офіційний меморіал жертвам Голокосту у Житомирі мав достойний вигляд.

Ескіз майбутнього меморіального комплексу, наданий В. Борківським

Стела, присвячена предкам Віктора Борківського на місці будівництва Меморіалу

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі