Місто

Житомирські університети готуються до вступної кампанії: ЖДУ та ЖНАЕУ провели день "відкритих дверей"

6 December 2015, 11:30

 До початку вступної кампанії ще більше півроку, а серед житомирських вишів вже почалася боротьба за майбутніх абітурієнтів. В один день, 5 грудня, одразу в двох житомирських університетах провели День відкритих дверей: у державному університет імені Івана Франка та національному агроекологічному університеті.

«Мета цього заходу – ознайомити дітей, по перше, з особливостями вступної кампанії цього року, зорієнтувати їх, тому що зрозуміло, що кожна дитина, яка закінчує сьогодні школу стоїть перед вибором. Перед вибором, який буде у подальшому зумовлювати її майбутнє і подальшу долю», - каже  проректор з навчальної роботи ЖДУ ім. І. Франка Лариса Янович.

Відповідальний секретар приймальної комісії Володимир Чумак розповідає: наступного року на майбутніх студентів чекає багато нововведень: від змін у вступній кампанії до появи нових предметів та спеціальностей.

«Перше – це нові спеціальності, які вступили в силу з першого вересня 2015 року. Наступне – абітурієнти в цьому році будуть виключно подавати електронні заяви при вступі до ВНЗ. Наступний момент – абітурієнт має право подати 15 заяв до навчальних закладів України. В цьому році кількість навчальних закладів, до яких абітурієнт подає заяви, не обмежена. Абітурієнт може подати 1 заяву до 15 навчальних закладів. Також терміни навчальної кампанії дещо звужені, порівняно з минулим роком. Заяви будуть подаватися до навчальних закладів з 11 по 27 липня і до 1 серпня має бути оголошений список рекомендованих осіб до зарахування на кошти державного замовлення. І 12 серпня приймальні комісії по всій Україні мають видати остаточні накази про зарахування на контрактну форму навчання», - каже відповідальний секретар приймальної комісії ЖДУ ім. І. Франка Володимир Чумак.

Викладачі вишу розповідають: цього року серйозних змін зазнала і система зовнішнього незалежного оцінювання. Для того, щоб допомогти майбутнім абітурієнтам зорієнтуватися та оцінити свої шанси на вступ університети проводять для школярів тренувальне тестування.

«Таку традицію в Інституті філології і журналістики започатковано вже кілька років. Сьогодні, наскільки я знаю, близько тисячі абітурієнтів з міста та області прийшли випробувати свої сили з української мови та літератури. Я думаю, що той, хто сьогодні прийшов, той знайшов, а хто знехтував – я думаю, щ загубив», - каже завідувач кафедри української мови ННІ філології та журналістики ЖДУ ім. І. Франка Віктор Мойсієнко.

Відкрили свої двері і в Житомирському національному агроекологічному університеті: тут для майбутніх студентів влаштували справжнє свято: розважають та пригощають смаколиками.

«День відкритих дверей це, насамперед, свято, щоб показати університет, розповісти про нього, показати особливості вступу в університет. А коли вони будуть студентами, буде вже більш серйозна розмова, але хотілося б, щоб сьогодні було свято», - впевнений ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан.

Ректор каже: цього року житомирським вишам доведеться боротися за кожного абітурієнта.

«В цьому році, ви знаєте, ситуація демографічна в державі складна, випускників в державі на декілька десятків тисяч буде менше, тому, звичайно, і конкуренція між навчальними закладами буде більшою. Абітурієнти будуть більш вимогливі при виборі навчальних закладів і більш вимогливі до якості підготовки. Чисельність місць державного замовлення буде менше, але вона буде пропорційна зменшенню кількості абітурієнтів», - розповідає Олег Скидан.

У Житомирських вишах наголошують: вибір спеціальності визначає майбутнє студента щонайменше на найближчі кілька років, а то й на все життя, тож радять свідомо підходити до вибору професії та визначитися ще до початку зовнішнього незалежного оцінювання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі