Культура

Житомиряни поспілкувалися з французьким режисером, який зняв фільм про Ріхтера

13 December 2015, 14:03

Делегація з Житомира – викладачі музичної школи №2 імені Святослава Ріхтера та її директор Людмила Кочевенко – змогли поспілкуватися з французьким кінорежисером Бруно Монсенжоном в рамках мистецького вечора «Ріхтер в кадрі» у Києві.

Про це Житомир.info повідомила сама Людмила Кочевенко.

Захід відбувся 8 грудня у Будинку кіно та був присвячений 100-річчю з дня народження видатного піаніста.

«Скрипаль, французький режисер, який зняв близько 100 документальних фільмів про видатних музикантів сучасності, став єдиним у світі режисером, якому епохальний піаніст Святослав Ріхтер довірив власну біографію. Фільм «Ріхтер Нескорений» можна вважати головним біографічним полотном режисера», - відзначає Людмила Кочевенко.

Ведучими вечора були дослідник спадщини та творчості С.Ріхтера, колекціонер Юрий Бохонов  та  Голова Міжнародної громадської організації «Товариство німців України - «Відергебурт» Володимир Піньковський.

Людмила Кочевенко розповіла, що нещодавно вже відвідала подібний захід в Одесі, де в Лютеранському кафедральному соборі Святого Павла звучали записи музики у виконанні Святослава Ріхтера і де Юрій Бохонов ділився спогадами про знайомство з маестро.

На зустрічі в Будинку кіно Бруно Монсенжон багато розповідав про спілкування з маестро та про роботу над фільмом.

Із Святославом Ріхтером француз познайомився на початку 70-х років, а з його музикою - ще раніше, у 1966 році на концерті у Парижі. Як сказав Бруно, над фільмом вони працювали щодня впродовж двох років – в готелі в Парижі, потім у різних місцях, а матеріали для фільму він збирав чверть століття.... Півроку працювали в Антіб, в квартирі батьків Бруно, де Ріхтер провів свої останні місяці. Бруно розповідав, що навіть камера зʹявилася тільки в кінці зйомок. Ріхтер не хотів бачити знімальну апаратуру, світло, камери і не хотів, щоб ще хтось був присутній при бесіді.

Фільм складається із рідкісних архівних документів, записів концертів і, власне, унікального інтервʹю – в кадрі Ріхтер прямо перед камерою читає та коментує свої щоденники. Останні кадри фільму зняті за кілька місяців до його смерті.  Але деталі особистого життя піаніста Монсенжон у фільмі не показує і тактично залишає їх щоденниковим записам та книзі, яку видав.

Монсенжон розповідав: «Я монтував фільм 26 раз, показав Святославу Теофіловичу ще не змонтовану картину. Він уважно подивився і сказав : «Це я».  Для мене ці слова були найбільшою  похвалою, яку я коли-небудь чув про свою роботу. Закінчив фільм я вже після смерті маестро».

Премʹєра фільму Бруно Монсенжона «Ріхтер Нескорений» відбулася у 1998 році і стала сенсацією. Тільки Бруно Монсенжону Святослав Ріхтер дав згоду на зйомку, і тільки з ним він багато і відверто говорив про себе. Навіть сьогодні фільм «Ріхтер Нескорений» залишається найбільш повною і достовірною біографією знаменитого музиканта. 

«З Ріхтера намагаються зробити ікону, а він був просто Ріхтер, до нереальності глибокий музикант, до наївності чесна людина, критичний, різкий, не щадить ні себе, ні своїх колег-музикантів», - розповідав Монсенжон. 

Бруно Монсенжон обіцяв обовʹязково побувати в Житомирі, на батьківщині Ріхтера, відвідати єдину в Україні музейну Кімнату памʹяті Святослава Ріхтера, яка відкрита до 100-річчя знаменитого земляка в музичній школі №2.

«Я пишаюся тим, що разом з Бруно Монсенжоном до Парижу полетять не лише подарунки від житомирян – виданий в музичній школі №2 фотоальбом «До 100-річчя знаменитого земляка» та бюст музиканта - робота народного художника України, скульптора Василя Фещенко, а й приємні враження від творчого спілкування», - сказала Людмила Кочевенко.

Як повідомляв Житомир.info, 6 березня 2015 року в Житомирі відкрили кімнату пам’яті видатного піаніста, а 20 березня в обласній філармонії відбувся заключний гала-концерт в рамках проведення Міжнародного фестивалю та конкурсу майстрів мистецтв імені Святослава Ріхтера.

Фото Людмили Кочевенко

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі