Суспільство

Новорічне застілля з користю: поради дієтолога

31 December 2015, 15:04

Новорічна ніч — особливий момент у житті, з дитинства асоціюється з радістю, веселими емоціями, щедрим столом, за яким збирається родина, друзі. І новорічний стіл, який готують від самого ранку, зазвичай вишуканий і є предметом гордості господині. Тож відмовлятися від святкових страв не варто, особливо, якщо приготувати їх правильно, - вважає віце–президент Асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська.

Краще, коли на столі переважатимуть тушковані, запечені та варені страви, а кількість смаженого бажано звести до мінімуму, або зняти шкірку з птиці чи підрум’янену шкірочку з відбивної, а також увесь видимий жир. Адже смажене та жирне може спровокувати «удар» по печінці та підшлунковій залозі. Нехай на вашому столі буде достатньо зелені, а салати заправляйте олією (краще — оливковою).

Щоб у новорічну ніч уберегти фігуру від зайвих кілограмів, дієтолог радить вживати сирі овочі, які містять мало калорій, але створюють об’єм у шлунку і дають відчуття ситості. Віддавайте перевагу рибним стравам, морепродуктам. Слабосолоний оселедець — вельми корисна річ за святковим столом: калорій мало, а завдяки омега–3 жирним кислотам — дуже цінний продукт, який покращує обмін речовин.

Замість шматочка торта, тістечка чи порції морозива краще вибрати мандарини, ківі, апельсини, яблука. У цих фруктах калорій у кілька разів менше, а вітамінів, антиоксидантів та мінералів для того ж таки обміну речовин — багато.

Що робити, якщо у вирі свята ви все–таки не втрималися і з’їли надміру? У такому разі лікар–дієтолог рекомендує вийти надвір і прогулятися: рух стимулює перистальтику (скорочення) кишечника, їжа швидше перетравлюється, а неприємне відчуття «розпирання» в животі зникне. Зарадить тут і чашка зеленого чаю з м’ятою без цукру. Якщо вам геть зле, можна випити таблетку но–шпи і просто спокійно полежати. Але в жодному разі, наголошує фахівець, не «лікуйтеся» додатковою дозою алкоголю.

Умовно безпечними лікарі вважають 150 грамiв вина, 45 грамiв коньяку чи горілки або 300 грамiв пива. Більше п’яти доз алкоголю за святковим столом краще не допускати. Важливо заїдати алкоголь достатньою кількістю їжі.

Лікар нагадує, що сп’яніння настає швидше при вживанні низькоградусних та газованих алкогольних напоїв, наприклад, шампанського.

Напередодні святкування лікар рекомендує випити склянку чистої води з «ентеросгелем» чи таблеткою білого вугілля, які абсорбують шкідливі речовини.

Житомир.info за матеріалами України молодої

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі