Місто

У Житомирі після перекриття дороги перевізники пообіцяли возити АТОшників безкоштовно

4 January 2016, 17:56

Кілометровий затор утворився у Житомирі через мітингувальників, які перекрили дорогу. Громадські активісти вийшли на протест через перевізників, які з 1-го січня відмовляють у безкоштовному проїзді учасникам АТО, хоч таке право їм гарантоване законодавством.

«Вчора цілий день дзвонили АТОшники, ми приїздили, садили АТОшників на наші приміські маршрути, щоб вони їхали безкоштовно. Тому що водії висаджували АТОшників. Сьогодні вже ми не витримали і таку міні-акцію зробили, щоб нас почули. Нам все одно, хто буде виплачувати, місто чи область. Нехай вони вирішують це питання. Але якщо є закон України про пільги, значить, вони повинні далі возити наших АТОшників безкоштовно». – каже громадська активістка Ірина Коцюба

Свої претензії люди висловлюють і чиновникам, які приїхали на місце протесту, де вже утворився затор.

Мітингувальникам пояснюють, проблема виникла тому, що в ухваленому бюджеті не закладені кошти на перевезення пільговиків.

«Виникла колізія дійсно в тому, що в новому бюджеті державному в законах, які гарантують соціальні пільги залишився безкоштовний проїзд пільговим категоріям, а в бюджеті не передбачено, до ці витрати з 1 січня перенесені на рівні місцевих бюджетів», пояснює заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута.

Аби вирішити проблему, обласні чиновники терміново скликаюсь нараду з активістами і власниками приміських маршрутів. Перевізники наполягають: будуть перевозити пільговиків, якщо влада надасть гарантію, що оплатить їм ці послуги.

Починається суперечка, під час якої перевізники пропонують визначити, яких пільговиків возитимуть безкоштовно, а які будуть змушені самотужки оплачувати свій проїзд

«Суми нема. Місцеве самоврядування може відшкодовувати? Не може. Обласна рада може відшкодовувати? Не може. Районна рада може відшкодовувати? Не може. Коштів немає. Тому треба зараз визначитися, щоб не було проблем у нас ні з АТОвцями, ні з інвалідами 1-ї групи. Ще кого визначаєте: діти-сироти? Нехай будуть діти-сироти. Але повинно бути якесь місце чи два», - говорить перевізник Аркадій Савицький.

«У нас є чітка відповідь працівників прокуратури, юристів області стосовно того, що ми не можемо змінювати пільги, які гарантовані державою. Тому не можливо сьогодні визначити, що ви перевозите лише певну кількість людей, які мають відповідні пільги на перевезення. Всі ці рішення будуть визнані незаконними, ніхто таке розпорядження не підпише», - пояснює в.о. директора департаменту праці та соціального захисту населення Житомирської ОДА Світлана Бойм.

Зрештою усі домовляються: і перевізники, і активісти, і представники обласної влади направлять звернення до профільних міністерств, Кабміну та Верховної ради, аби вони пояснили, хто має оплачувати перевезення пільговиків.

«Законодавець має врегулювати це питання, яким чином ми, як обласна державна адміністрація і відповідні РДА, міські ради мають відшкодовувати за перевезення: або вишукувати кошти у своїх місцевих бюджетах і укладати відповідні договори з перевізниками, або це ця субвенція все ж має надійти», - каже начальник управління промисловості, розвитку, інфраструктури та туризму Житомирської ОДА Роман Крисюк.

Також перевізники домовились, допоки питання врегулюється, учасники АТО і родини загиблих і надалі мають перевозитись безкоштовно і без обмежень. Крім того, в кожному автобусі має бути виділено 2 місця для всіх інших пільгових категорій. Якщо перевізники не триматимуть слово - активісти обіцяють знову заблокувати дорогу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі