Місто

У Житомирі з підозрою на пневмонію померла одна людина, 6 у тяжкому стані

19 January 2016, 12:20

19 січня до редакції Житомир.info зателефонував схвильований читач та повідомив про те, що в Житомирській обласній лікарні від грипу вже померло 6 осіб.

Інформацію про смерть від грипу спростував головний лікар Житомирської обласної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського Богдан Леськів.

«У нас то помирають пацієнти, тому що така доля нашої обласної лікарні. Є важчі пацієнти, які можуть бути, вони знаходяться в обласній лікарні. Стосовно грипу, на сьогоднішній день у нас не зареєстровано ні одного пацієнта, який би помер від грипу. У нас немає інфекційного відділення, і до нас з грипом пацієнтів не кладуть. Якщо, не дай Бог, виникають ускладнення, і дуже важкий пацієнт, то до нас можуть його покласти. В основному, всі пацієнти лікуються в інфекційних відділеннях, або на стаціонарах за місцем проживання. Як мені відомо, за останню добу до обласної лікарні з ускладненнями ніхто не поступав», – повідомив Богдан Леськів.

Заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов розповів Житомир.info про те, що за останню добу з підозрою на пневмонію у місті померла одна людина.

«Тільки що мені принесли документи по стану захворюваності в Житомирі. Так, в місті є одна людина, яка померла вчора (18 січня), вірусна пневмонія під питанням. Потрібно ще зробити всі необхідні аналізи, аби підтвердився діагноз. Є також в Житомирі інформація по шести хворим, які знаходять в тяжкому стані», – сказав Матвій Хренов. 

У Житомирській облдержадміністрації повідомляють, що смертей від грипу не зареєстровано.

«За даними управління охорони здоров’я облдержадміністрації, за останню добу в області на ГРВІ та грип захворіло 3828 осіб, із них дітей  – 2012, вагітних жінок – 21. Смертей від грипу не зареєстровано. Показник на 38,7 % нижче епідеміологічного порогу», – йдеться у повідомленні.

Клінічні ознаки грипу типу А/H1N1:

-головний біль,

-біль у м'язах, суглобах,

-біль у горлі,

-підвищення температури тіла,

-сухий кашель,

-нежить, закладеність носа,

-в окремих випадках — блювота і понос.

Що робити, якщо людина захворіла на грип?

- при перших ознаках захворювання хворого необхідно покласти у ліжко і викликати лікаря;

- залишити хворого вдома, окрім тих випадків, коли потрібна термінова медична допомога;

- хворі на грип небезпечні для оточуючих і повинні бути негайно ізольовані. Неприпустима їх поява в громадському транспорті, дитячих колективах і інших місцях масового перебування людей.

- хворого необхідно розташувати в окремій кімнаті або огородити ширмою. Виділити йому індивідуальний посуд, рушник, предмети особистої гігієни;

- не допускати контакту хворого із здоровими членами сім'ї, окрім тих, хто доглядає за ним;

- особа, що доглядає за хворим, повинна носити чотирьохшарову марлеву пов'язку або разову маску, яку потрібно міняти кожні 4 години. Після кожного контакту з хворим, предметами, які були в контакті з ним, необхідно ретельно мити руки з милом;

- маска повинна бути або одноразовою, яку після зміни викинути в корзину, або багаторазовою, яку після прання господарським милом необхідно ретельно прасувати гарячою праскою. При постійному контакті з хворим маску необхідно міняти кожні 4 години;

- забруднену постільну білизну хворого, його одежу не переносити в оберемку, тільки у спеціально виділеній для цього ємкості (корзина, тощо);

- проводити провітрювання приміщення декілька разів на добу;

- щодня робити вологе прибирання приміщень оселі;

- повітря в приміщеннях повинне бути достатньої вологості;

- мати разові носові серветки і корзину для використаних серветок в межах досяжності хворого;

- створити хворому комфортні умови. Вкрай важливим є спокій, постільний режим;

- якщо у хворого лихоманка, то необхідно дати жарознижуючі ліки (препарати парацетамолу або ібупрофену). Після цього викликати лікаря;  

- до приходу лікаря давати пити багато рідини (сік, негазована вода, морс, компот тощо);

- організувати хворому повноцінне, вітамінізоване харчування;

- не слід займатися самолікуванням. Відповідне медикаментозне лікування хворому призначає тільки лікар!

Як повідомляв Житомир.info, у Бердичеві після смерті від свинячого грипу 59-річного чоловіка місцеві жителі почали носити захисні маски.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі