Влада

Кому заважає Дмитро Ткачук на посаді заступника мера Житомира

20 January 2016, 15:19

 Останнім часом у Житомирі розгорнулася активна кампанія проти заступника мера Дмитра Ткачука, який займається питаннями транспорту.

Нещодавно на вулицях обласного центру роздавали газету (наклад – 10 тис. примірників), в якій на першій сторінці була стаття із заголовком «Заммера Дмитро Ткачук засуджений за скоєння ДТП», а 19 січня на електронні адреси житомирських ЗМІ був надісланий з цього приводу лист.

«Сьогодні громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» надіслала звернення Житомирському міському голові Сергію Сухомлину з приводу того, що його заступником зараз працює Дмитро Ткачук, який 4 січня 2016 року отримав вирок по кримінальній справі. Наприкінці минулого тижня, ми оприлюднили на своїй сторінці в мережі Фейсбук ухвалу Апеляційного суду Чернігівської області, якою залишено в силі вирок Деснянського суду м. Чернігова. Таким чином, Дмитру Ткачуку визначено умовне покарання за скоєння ДТП у місті Чернігові, в результаті якого постраждали декілька людей. Відповідно до статті 12 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» зазначений заступник міського голови не має права займати цю посаду. Отже, вже 2 тижні Дмитро Ткачук працює, порушуючи закон», - йдеться у листі, до якого додається звернення на адресу мера Сергія Сухомлина.

Прокоментував Житомир.info ситуацію щодо законності роботи на посаді заступника міського голови людини, яка скоїла ДТП, перший заступник мера Житомира, юрист за фахом Олексій Ясюнецький.

«Він засуджений за ненавмисний злочин. Якщо ми читаємо уважно закон («Про службу в органах місцевого самоврядування»), то там є обмеження для осіб, які засуджені за вчинення умисного злочину, а в даному випадку злочин вчинено з необережності. Тобто це ДТП, всі ходимо під Богом, ніхто від цього не застрахований, хто водить автомобіль. Будь-яких законодавчих обмежень немає», - сказав Ясюнецький.

Критики Ткачука – доволі обмежене коло осіб, але дуже наполегливе у своєму прагненні звільнити крісло заступника мера, яке до недавнього часу займав Євгеній Демчик. До речі, він і є одним з найактивніших критиків роботи Ткачука на посаді заступника.

Кажуть, Демчик сподівався залишитися на посаді заступника мера, але коли стало зрозуміло, що сподівання не збудуться – почав «лобіювати» своє призначення членом нового міськвиконкому.

«Важливо також, щоб у виконкомі працювали люди з досвідом, не зважаючи на те, до чиєї команди вони належали. Наприклад, як заступник міського голови, я маю певні напрацювання. Моє розуміння  транспортної галузі та торгівлі може бути корисним у виконавчому комітеті. Думаю, мене зрозуміють ті люди, які вкладаючи багато зусиль в позитивні зміни, повинні залишати посаду, не поставивши крапки в розроблених програмах. Саме тому, я готовий продовжити працювати на благо міста і застосовувати ту ж політику відкритості і доступності тільки вже в міському виконкомі», - писав 26 листопада Євгеній Демчик. 

«Маю надію, що мій наступник буде так само відкритим для громади міста... Ще раз хочу всім подякувати та побажати новому депутатському корпусу та заступникам, плідної роботи та докорінних змін у нашому рідному Житомирі!», - написав Демчик 1 грудня – на наступний день після призначення Дмитра Ткачука заступником мера. 

А вже через тиждень колишній заступник мера почав критикувати свого наступника.

«Шкода, що з першого дня профільний заступник міського голови Дмитро Ткачук показує, що він прийшов лобіювати інтереси перевізників, а не пасажирів... Я з упевненістю можу заявити, що, на мою думку, дії Ткачука, будь то якісь реформи чи нововведення, або ж «покращення» старого – це дії в угоду житомирському бізнесу з перевезень. Про розвиток КП ЖТТУ, мова навіть і не йде», - цитати з блогів Демчика на Житомир.info.

Приблизно в цей же час з’явилося повідомлення, що у Житомирській області є представництво «Антикорупційного руху» екс-голови СБУ Валентина Наливайченка, а координатором руху в області буде Євгеній Демчик. Проте, на офіційному сайті Антикорупційного руху жодних згадок ні про Демчика, ні про житомирський осередок знайти не вдалося.

Натомість, починає діяти громадська організація «Антикорупційний Рух Житомирщини» і перший лист її голови Анатолія Борисова направлений меру Сергію Сухомлину: громадська організація пише про те, що Житомирська обласна організація підприємців, роботодавців та орендарів «має намір проводити антикорупційну експертизу проектів нормативно-правових актів, які виносяться на розгляд сесії Житомирської міської ради та виконавчого комітету Житомирської міської ради».

Здавалось би – який зв’язок між цими організаціями, а пов'язує їх Євгеній Демчик, який є головою Житомирської обласної організації підприємців, роботодавців та орендарів – так зазначено на сайті організації.

 

В реєстрі громадських організацій є інформація, що громадська організація «Антикорупційний Рух Житомирщини» зарестрована 24 грудня 2015 року, її засновники - Борисов Анатолій Валерійович та Демчик Євгеній Олександрович. Вони ж є «керівними органами»: Борисов – голова Правління, Демчик – перший заступник голови Правління.

Євгеній Демчик на сесії міської ради 30.11.2015 після звільнення з посади заступника мера

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі