Влада

Влада Житомира планує глобальні зміни в медицині: контракти з лікарями, медичний заклад на вибір пацієнта

20 January 2016, 17:59

Усім відомо, як неохоче медичні заклади обслуговують «не своїх» пацієнтів. Тим, хто звертається до поліклініки не за місцем реєстрації, доводиться брати довідку і писати заяву. Про майбутні реформи в житомирській медицині, які мають бути вигідні для і для населення, і для медичних працівників, і для бюджету міста, розповів заступник міського голови Матвій Хренов. Коментар посадовця записала прес-служба Житомирської мерії.

Зі слів Матвія Хренова, роботу вже розпочато у двох великих напрямках – створення центрів сімейної медицини та стоматологія.

«Наше завдання - не просто змінити табличку на дверях лікарського кабінету. Наша задача - якісно змінити структуру. Те, що ми робимо - створюємо центри сімейної медицини, і це є першим кроком до створення нової служби, яка буде якісно надавати медичну допомогу. В ідеалі буде створено проект по типу нової поліції, тобто, повне перезавантаження, але у медичній сфері. Буде створено багато амбулаторій сімейного лікаря, які будуть входити у центри сімейної медицини. Ми для початку виберемо два невеликих відділення, в яких ми зробимо якісний ремонт, все розплануємо, інвестуємо гроші, по конкурсу візьмемо спеціалістів. Буде змінено умови фінансування, не так як зараз - кошторисно, а глобально, тобто, з лікарем буде укладено контракт, він буде зацікавлений, щоб населення було здоровим, і чим більшу кількість житомирян конкретний лікар буде обслуговувати, тим вищою буде його зарплатня. Таким чином і мешканці міста зможуть обрати спеціаліста самостійно, не залежно від прописки та місця проживання. Обов'язково обслуговування населення буде розгалужене на дитяче та доросле. На перших етапах впровадження ніхто не буде міняти педіатрів на сімейних лікарів. Також ми будемо брати участь у програмах Кабміну, і вже є декілька благодійних та грантових організацій, які готові виділяти кошти для необхідного нам програмного забезпечення та інших речей. Після того, як ми розпочнемо і доведемо житомирянам, що правильно організована сімейно медицина - це краще для них, ми поступово переведемо всі інші заклади медицини вже на змінену систему фінансування і навчання спеціалістів», - розповів Матвій Хренов. 

Він зазначив, що на сьогоднішній день в Житомирі вже розпочата робота над створенням двох центрів сімейної медицини. На думку заступника, за рік цей проект можна реалізувати.

«Усі плани та напрацювання будуть додатково обговорюватись на всіх депутатських комісіях, серед професіоналів зазначеної сфери, та затверджуватись депутатським корпусом», - додав Матвій Хренов.

Нещодавно посадовець розповів Житомир.info, що приміщення комунальних поліклінік продавати не будуть, майбутні центри сімейної медицини «вирізатимуть» зі структури поліклінік, а в комунальних стоматологічних поліклініках збираються відкривати госпрозрахункові кабінети.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі