Місто

У Житомирі жителі вулиці Жукова протестують проти будівництва нової багатоповерхівки

22 January 2016, 18:27

У дворі між багатоповерхівками на вулиці збираються зводити новий будинок, але місцеві мешканці категорично проти. Представники забудовника вирішили зустрітися з людьми і детально розповісти про плани на будівництво.

«Є по периметру дев’ятиповерхові житлові будинки. В центрі цього двору є бажання розмістити чотири дев’ятиповерхових секції. Наразі, зроблено пропозицію по розміщенню з розрахунком мешканців, кількістю паркувальних місць, кількістю прибудинкових територій та дитячих майданчиків», - розповідає проектувальник Сергій Грабчук.

Мешканці на вулиці Жукова вже кілька місяців не дають підприємцям почати будівництво, адже новий будинок хочуть зводити менш ніж за 200 метрів від обриву.

«Тридцять п’ятий будинок стоїть буквально в п’яти метрах від обриву. Яр не укріплявся, ливневі системи зруйновані, вони всі забиті. І враховуючи, що тут пливун, якщо тут почнуть забивати сваї, тих два будинки просто підуть туди в яр, до річки», - каже місцевий мешканець Олександр.

«В нашому будинку, який далі за всіх, двадцять п’ятий, вже є тріщина у фундаменті. І якщо у вас є якісь дозволи, чесно кажучи, нам, як місцевим мешканцям, все одно. Тому що ми переживаємо за свою безпеку і безпеку своїх дітей. Поки ми не побачимо, що дійсно є якісь кроки по укріпленню ґрунту, що ви цю площадку убезпечили, місцеві жителі тут просто стануть і нікому нічого не дозволять робити», - додає місцева мешканка Оксана.

В свою чергу забудовники спираються на геологічні дослідження і запевняють, що будувати тут можна.

«Жителі району знають, що тут влітку робили досліди по обстеженню даної ділянки, робилося більше десяти свердловин, геологія дозволяє нам садити на цій ділянці не дванадцять, а вісімнадцять поверхів. Дослідження робила Вінницька геологічна організація», - каже представник забудовника Олександра Осадчук.

«Там такі доходяги приїхали. Максимум скільки вони свердлили– це до десяти метрів. Це максимум метрів десять, бо я бачив їх обладнання, не більше», - розповідає місцевий мешканець Петро Михайленко.

Люди не довіряють дослідженням вінницьких геологів. Ірина Шандригось мешкає у багатоповерхівці, що знаходиться за кілька метрів від обриву. Жінка розповідає: їх будинки зведені на пливунах і під час дощів вода постійно розмиває ґрунт, тож будувати тут не можна.

«Коли навесні, восени, влітку йдуть дощі, тут утворюється реальна річка, яку ми називаємо «річкою Жукова». Завдяки зливу, що тут стікає вода, люди самі вже засипають, бо небезпечно і щороку ця доріжка стає все менше і менше», - каже Ірина.

Забудовників аргументи місцевих мешканців не переконують. Представники «Набережного кварталу» скаржаться на місцеву владу, яка не видає їм необхідні документи та на людей, які не дають їм почати будівництво.

«Я кажу: чітко вкажіть причину, чому ви не хочете? Пливуни .  Є геологія, яка дозволяє будувати до 18 поверхів. Своєї геології в них немає. Чого ще не хочете? Бо тут стоїть гойдалка? Перенесемо і гойдалку. Не порушуються ніякі санітарні норми , не порушується відстань від нашого будинку до іншого, тобто норми не порушуються , а такі проблеми як «Я не хочу», а пояснити ніхто не хоче чому він не хоче – для мене це не зрозуміло», - каже Олександра Осадчук.

«Просто нам місцеві мешканці заважають встановити будмайданчик. Місто зобов’язане видати нам ці містобудівна умови. Я вважаю, що органи місцевого самоврядування мають проявити свою адекватну позицію і все ж таки дати нам дозвіл, щоб ми могли будуватися», - додає представник «Набережного кварталу» Маріан Романишин.

Місцевим мешканцям та представникам забудовника порозумітися не вдається, підприємці кажуть, що намагатимуться переконати людей і добитися їх прихильності. Мешканці ж багатоповерхівок налаштовані рішуче і запевняють, що в жодному випадку не дозволять там будувати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі