Влада

Фінансування ПТУ - додатковий тягар для бюджету Житомира, – заступник міського голови

25 January 2016, 17:23

Чи включати до мережі управління освіти міської ради заклади професійно-технічної освіти обговорювали на позачерговій сесії, 25 січня, депутати Житомирської міськради. Під час розгляду питання міський голова Сергій Сухомлин розповів, що на вихідних на загальних зборах Асоціації міст України було прийнято звернення до Президента України та центральних органів влади, стосовно вирішення питання фінансування ПТУ. Мер також зачитав рекомендації постійної комісії з питань бюджету Житомирської міськради.

«Розглянувши проект рішення “Про включення до мережі управління освіти міської ради закладів професійно-технічної освіти” постійна комісія з питань бюджету, економічного розвитку, комунальної власності, підприємництва, торгівлі і залучення інвестицій не підтримала даний проект рішення. Постійна комісія рекомендує направити звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Президента України щодо перегляду Закону України "Про державний бюджет на 2016 рік" та норми бюджетного кодексу для виправлення ситуації. Направити текст даного звернення до міських рад інших міст обласного значення з пропозицією прийняти аналогічне рішення», – зачитав мер Житомира Сергій Сухомлин.

Депутат міської ради Наталія Леонченко запропонувала внести зміни до проекту рішення.

«Якщо ми вже взяли проект рішення за основу, то потрібно, мабуть, перше: не включати до мережі управління освіти міської ради закладів професійно-технічної освіти; другим пунктом поставити призупинити видатки з бюджету на фінансування підготовки; і третім пунктом прийняти звернення», – сказала депутат Леонченко.

За те, аби не включати до мережі управління освіти міської ради заклади професійно-технічної освіти, а натомість звернутись до центральних органів влади проголосували 36 депутатів. Після голосування до народних обранців звернувся директор Житомирського професійного ліцею легкої промисловості. Він закликав депутатів та чиновників зробити усе можливе, аби заклади професійно-технічної освіти все ж не залишились без фінансування.

«От я відверто кажу: я не знаю, що я зараз, коли приїду, скажу колективу і дітям. Сьогодні нас не те що ставлять в положення, що завтра приїде Теплокомуненерго, “Облгаз”, Укртелеком і повідключають наші заклади. Сім’ї наші, а за простим підрахунком це 30 000 житомирян разом з дітьми, залишаться без оплати комунальних послуг, я не кажу вже за продукти харчування. В нас пропозиція така, що закон потрібно виконувати. Ми такі самі люди і такі самі діти, які навчаються в школах, ми так само живемо в цьому місті і платимо податки. А сьогодні звернутись до депутатів обласної ради, щоб обласна рада за підсумками перевиконання чи першого кварталу, чи першого півріччя обласного бюджету, щоб обласна рада, обласний бюджет шляхом субвенцій, або якимось іншим, повернула цих 17 чи 20 мільйонів, які будуть витрачені з міських бюджетів. Але на сьогодні нас залишити без нічого, я просто не знаю. Це просто взяти і на замок закрити заклад», – вважає директор Житомирського професійного ліцею легкої промисловості Олег Старинець.

Заклади професійно-технічної освіти повинні фінансуватись з держбюджету – переконані у міській раді. За словами заступника міського голови Матвія Хренова фінансування ПТУ – це додатковий тягар на бюджет Житомира, а державне замовлення на професійно-технічну освіту має формуватися, в першу чергу, на обласному рівні.

«Місто запропонувало декілька законних варіантів. Це, в першу чергу, купівля послуг. Не просто взяти на фінансування, а закуповувати послуги. Звичайно, що для міського бюджету це є дуже великий тягар. І ми сподіваємось, що це питання буде вирішено на користь міських бюджетів, бо по-перше, це моя особиста позиція, не має замовлення на професійно-технічну освіту формуватися на рівні міста. Звичайно, місто буде продумувати ті професії, які потрібні місту. А що робити з сільськогосподарськими професіями? Або з тими дітьми, які не працюють в місті Житомирі, а роз'їжджаються по районах? Тому однозначно, про це казав і губернатор, про це всі говорять і це основний аргумент: замовлення на професійно-технічну освіту має формуватися на рівні області. Якщо це не буде формуватися на рівні області, то це буде вбивство професійно-технічної освіти, а вона, освіта, має стати базою для розвитку держави. Я сподіваюсь, що ці технічні моменти будуть вирішені і ми вийдемо на позитивний результат», – переконаний заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

Під час сесії депутати також прийняли рішення про виплату одноразової матеріальної допомоги дітям-сиротам, які навчаються в ПТУ, у розмірі соціальної стипендії, яка становить 961 гривню.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі