Місто

Після застілля у житомирському кафе грузинської кухні четверо людей потрапили у лікарню з отруєнням

26 January 2016, 18:20

До інфекційного відділення 2-річний Данилко потрапив після того, як разом з батьками побував у кафе. На святкуванні дня народження було 12 гостей, після застілля шестеро з них захворіли.

«У них одночасно: у мого чоловіка рвота і він втрачав свідомість, і одночасно в дитини блювота і пронос. І тато в такому стані, і дитина. Ми вже вісім суток перебуваємо на лікуванні, але він такий слабкий, він не може ходити, я його ношу на руках, у нього дуже часто позиви на блювоту», - каже відвідувачка кафе «БУБА хінкальна» Дар’я Самаріна.

У лікарнях Житомира і Києва опинилося четверо людей. У всіх діагностували сальмонельоз.  

«Вчора ми отримали вже письмове підтвердження, що висіяна сальмонела», - каже завідуюча інфекційним відділенням Центральної Житомирської дитячої міської лікарні Валентина Гудименко.

У кафе з грузинською кухнею своїх рідних і друзів того дня запросила іменинниця Ірина. Вона показує чеки, застілля обійшлося у понад 5 тисяч гривень. Дівчина каже, ніхто й збагнути не міг, що святкування закінчиться отруєнням.

«Все було дуже смачно, все було свіже, як на наш перший погляд. Ми подумали, що якщо це сальмонельоз, він в першу чергу знаходиться в яйці. Там були хачапурі по-аджарськи. Там розбивається яйце і запікається. Потім, коли попав племінник сюди, він єдине, що їв – це сирники. І сирники були такі недосмажені. Чи недопечені. Ну, ясне діло, що в сирниках є і творог, і теж є яйце. Я, наприклад, відчуваю цю провину на собі. Тому що мені здається, що я запросила всіх, а хтось, як от маленьке дитя, він лежить у лікарні. Тому мені дуже шкода за все, що так сталося», - не стримує сліз відвідувачка кафе «БУБА хінкальна» Ірина Ігнатюк.

На третій день після отруєння до кафе з перевіркою навідались санепідслужба.  Але суттєвих порушень не виявили.

«Перше порушення по кафе було – це порушується асортиментний перелік, який у них погоджений по продуктах. Здійснюється виготовлення страв з яєць, хоча умови для миття яєць у них відсутні. Яйця ми також брали на сальмонельоз, але нічого не висіяли. Ту їжу, яку споживали вони, ми ж вже її відібрати не можемо, бо з’їли, вже її немає. А щодо порушень, які виявлені, ми готуємо припис», - розповідає заступник начальника  Житомирського міськрайонного управління ГУ Держсанепідслужби у Житомирській області Галина Шарапа.

Санепідеміологи кажуть: навіть якби вдалося довести, що люди отруїлися з провини кафе, керівництву загрожував би штраф у розмірі 102 грн. Також зізнаються: через зміни у законодавстві їх повноваження суттєво звузились.

«Ми не маємо сьогодні права доступу до об’єктів громадського харчування. Ми їх не контролюємо. Коли ми виходимо на об’єкт, ми можемо перевірити в ракурсі тільки цього випадку і тільки в обмежених параметрах. Тобто, якщо ми прийшли на об’єкт, люди вживали, а, наприклад, перша страва була, друга, третя, то ми лише по цим стравам маємо право вести перевірку з дозволу власника. Він навіть може нас не допустити. Тоді потрібне було б окреме рішення судове. Ми провели розслідування в самому кафе, зв’язати ми не змогли, чому? Тому що у самих людей висіяна сальмонела, поставили людям діагноз сальмонельоз, але зв’язати його з даним закладом поки ми не можемо, бо ще розслідування не закінчене», - пояснює головний державний санітарний лікар м. Житомира та Житомирського району Олександр Шпита.

У кафе переконані: їхньої провини в отруєнні нема. Кажуть, того дня у закладі відпочивало близько двохсот гостей, але масових скарг до них не надходило.

«Поки ми ні в чому не винні. І я впевнена, що ми ні в чому не винні. Ми впевнені, що це сталося не в нас. Сальмонела живе у сирих продуктах. У нас нема сирих продуктів. У нас усі продукти проходять термообробку. Так, у них на бенкеті було чотири хачапурі по-аджарськи з сирим яйцем. Але їли його всі. Чому тоді так сталося?», - говорить адміністратор кафе «БУБА хінкальна» Вікторія Маркусевич.

Втім, потерпілі вже звернулися до поліції та прокуратури. І якщо доведеться, готові через суд відстоювати свої права.

«Коли твоя дитина така хвора, навряд чи я хочу грошей. Але мені просто хотілося б, щоб житомиряни почули і, пройшовши повз цей ресторан, десять раз подумали», - каже Дар’я Самаріна.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі