Влада

На сесії Житомирської облради обговорили розслідування розкрадання військових сухпайків

27 January 2016, 09:27

Чи є покарані і на якій стадії знаходиться розслідування про продаж сухпайків, знайдених у Житомирському торговельно-економічному коледжі – відповіді на такі питання діючі і демобілізовані військовослужбовці та громадські активісти захотіли почути на сесії Житомирської обласної ради 26 січня. Людей здивувало, що підприємця, у приміщенні якого знайшли армійські продуктові набори, відпустили.

«Хотіли підняти питання про розкрадання сухих пайків, чому діло досі не рухається і так залишається, чому ті, хто були причетні до цього відпущені», – звернувся до присутніх голова ГО «Атошник» Сергій Артьомов.

«Давайте тоді на 12 годину запрошувати заступника по розкраданню пайків. Хай прийде сьогодні і сьогодні розкаже саме про конкретну справу щодо розкрадання пайків», – запропонувала голова Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська.

Через кілька годин після виступу активістів до сесійної зали прибули представники ГУ Нацполіції та військової прокуратури. Правоохоронці запевняють: наразі ведуться слідчі дії. Перш за все необхідно встановити, яким чином армійські продуктові набори опинились в приміщенні житомирського коледжу.

«Виключно шляхом проведення ревізії можливо встановити обставини надходження та використання сухих пайків. Відповідно до плану проведення позапланових ревізій, проведення позапланового заходу розпочато ревізорами державної фінансової інспекції Житомирської області 18 січня 2016 року та триватиме протягом 15 робочих днів. До першого березня 2016 року нами очікується отримання відповідних висновків ревізій, і лише при отриманні вказаних висновків буде можливо поставити питання про використання цих продуктів безпосередньо для харчування військовослужбовців, говорити, чи були факти на територіях військових частин втрати, розтрати чи незаконного використання цих продуктів», – сказала начальник відділу слідчого управління ГУ Нацполіції в Житомирській області Ірина Спічак.

На питання, чому відпустили підприємця, на складі якого знайшли армійські сухпайки, правоохоронці відповідають: не достатньо доказів.

«На даний час достатніх доказів, які б вказували на наявність ознак злочину у діях конкретної особи, тобто фізичної особи підприємця, чи будь-якої службової особи військових частин на території області не встановлено. Тільки після проведення вичерпного переліку слідчих дій, направлених на підтвердження чи спростування наявності порушень чинного законодавства при використанні повсякденних наборів харчування Збройних сил України, стане можливим прийняття кінцевого рішення у кримінальному провадженні», – каже начальник відділу слідчого управління ГУ Нацполіції в Житомирській області Ірина Спічак.

«Пояснюю: Тобенський проходить і по статті 63 Конституції України, відмовився давати будь-які покази по даному кримінальному провадженню. Ми не знаємо, де він зараз. В нього немає статусу підозрюваного, тому що в даний час немає об’єктивних можливостей, щоб встановити достатні підстави», – додає заступник військового прокурора Житомирського гарнізону Олексій Рихлюк.

Втім такі відповіді правоохоронців не задовольнили ані представників громадськості, ані депутатів обласної ради.

«Міліція не зайшла і не відкрила, поки не прийшов народний депутат. А ви нам сьогодні розповідаєте: до 1-го березня буде. Та скільки можна терпіти це все? Тобто, армія нехай голодує, а ми будемо тут сидіти і чекати березня?», – обурюється громадський активіст Ірина Коцюба.

«Просто подивіться на керівництво що військової прокуратури, що поліції: воно для того, щоб від нас відчепитися відправило двох молодих людей, як “цапів-відбувайлів”. Прийшли, прочитали. У вас що, заступника не було, про що ви кажете? 15 грудня порушена кримінальна справа, сьогодні 26 січня. Той відмовився відповідати, документів немає, 15 днів буде ревізія», – каже голова Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська.

Голова облради запропонувала звернутись до військового прокурора та Міністра внутрішніх справ України з проханням взяти розслідування розкрадання та продажу сухпайків в Житомирі на особистий контроль.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі