Місто

Генеральний директор ТРЦ «Глобал UA» Микола Бірюченко: про плітки, плани на розширення та блокування з боку місцевої влади

16 February 2016, 09:58

Розповсюдження недостовірної інформації та блокування реалізації нових проектів – з такими проблемами зіткнувся найбільший торгово-розважальний комплекс Житомира – «Глобал UA». Під час прес-конференції Генеральний директор підприємства Микола Бірюченко зауважив: «Глобал UA» – один з найбільших інвестиційних проектів на Житомирщині за останнє десятиліття, і підприємство постійно розвивається.

«Комплекс «Глобал UA» існує 7 років, скоро буде 8. Він входить до десятки найкрупніших комплексів України. В основному, вони всі знаходяться в мегаполісах. В містах такого формату і масштабу, як Житомир, це єдиний комплекс такого плану. Ми знаходимось в десятці найбільших платників податків в Житомирській області. Комплекс «Глобал UA» реалізований на 85%. З тієї концепції, яка є, залишилось побудувати будівельний супермаркет. З цим супермаркетом зав’язаний план фітнес-центру з побудовою басейну. Ці проекти можуть реалізовуватись тільки разом, тому що вони там на одній території. Будівельний супермаркет – це 50 мільйонів прямих інвестицій, плюс 50 мільйонів опосередкованих, десь близько ста мільйонів. Плюс проект побудови басейну і фітнес-центру - це ще до ста мільйонів. Разом це десь до трьохсот робочих місць. Плануємо ми це на приватній території, яка давно викуплена, за яку ми платимо комерційну ціну по комерційним коефіцієнтам за цю землю. Хоч вона не добудована, а ми вже платимо», – розповідає Микола Бірюченко.

Втім, реалізувати нові проекти підприємство не може. До економічних проблем на рівні країни додалося блокування з боку місцевої влади.

«Весь час ми чуємо від нашої влади безкінечні плани по залученню інвестицій, їх є багато і на рівні облдержадміністрації, і міської влади. Тут готові інвестиції, готові гроші, де взагалі нічого робити, за вас прийдуть все зроблять і сьогодні ми маємо відверте блокування цього процесу. Який привід, чому нам не дають містобудівні умови і обмеження для побудови цього проекту? «В них цільове призначення землі не відповідає комерції». Які я ще маю надати вам документи? Ось у мене витяг з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, де написана назва нашої фірми, наша територія, і я тут виділив: «Цільове призначення: будівництво та обслуговування будівель торгівлі». Ніби не внесені в Генеральний план міста. От коли будуть внесені, то ця проблема зніметься. Це функція міста. Затверджуйте генеральний план. Треба вам робити якийсь детальний план чи план зонування – це теж ваші функції. Робіть їх скоріше. Це не повинно бути приводом для затримки інвестицій», – каже Микола Бірюченко.

Підприємці також скаржаться на те, що у місті поширюють недостовірну інформацію про підприємство та розповсюджують чутки.

«Йде відверта дезінформація, брехня, запускаються «фейки». Я не знаю з якою метою. Чи це замовлення, чи це якась традиційна українська «жаба», чи заздрість. Я не знаю, з чим це пов’язано, бо я не бачу жодного аргументу «проти». А раз немає реальних аргументів, нам наводять аргументи: «Нам не платять податки, в них всі контракти в Києві, вони невідомо де зареєстровані». Це відверта брехня. Є документ, який підтверджує, що ми давно платимо комерційну ціну за всі 12 гектарів території. Це один документ. Ось документ, який підтверджує сплату наших податків. В нас 750 контрактів і всі 100% це прямі контракти. Ось дані за 2015 рік: 25 мільйонів ми заплатили податків в цілому. 2,5 мільйони в місцевий бюджет і 22 мільйони в державний. Вкидається якийсь такий міф, що «Глобал UA» вже жирує, всіх загнітив, вони вже не знають куди дівати ці гроші. Я ж казав – 50% інвестицій у проект – кредитні кошти. Ми на сьогоднішній день маємо 13 мільйонів доларів кредиту, при чому вертаємо ці кредити по нинішньому курсу – 28 гривень, хоча брали по курсу 5 і 8 гривень за долар. А оренду нам платять, ми ж йдемо на зустріч підприємцям, по курсу 14. У нас вкрай складна ситуація. Оцей відомий власник нічного клубу взагалі пише «Затягнули всіх до себе». І преса це собі одразу передруковує. Він пише у коментарях, а все це друкується, а народ хай розбирається. Хто кого затягує? Я ж кажу. В нас стоїть черга. На 80% площ у нас стоїть черга, конкурс на заміщення. Ні за які вуха ми ніколи нікого не затягували і не затягуємо. Ми мусимо зараз якимсь чином спростовувати ці «фейки», які відверто йдуть проти об’єкту і проти цього інвестиційного проекту», – наголосив Микола Бірюченко.

У компанії сподіваються, що їм все ж таки дозволять розширюватись та створювати робочі місця, а щодо розповсюдження пліток запевняють: свої права та імідж захищатимуть до останнього, і в разі у необхідності готові звертатися до суду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі