Суспільство

Житомирські активісти стоятимуть на кордоні, поки Кабмін повністю не заборонить рух російських вантажівок по території України

16 February 2016, 10:36

У селищі Першотравневому Овруцького району Житомирської області, за 35 кілометрів до кордону з Білоруссю, просто на автобусній зупинці місцеві активісти облаштували власний контрольно-пропускний  пункт: пильнують вантажівки з російськими номерами.

«Я по біноклю визначаю яка це дійсно фура. Якщо з російськими номерами - ви бачили як ми діємо: ми просто зупиняємо, розпитуємо. Ми нікого не затримуємо. Але всі вони йдуть назад. Саме з російськими номерами. Десь півгодини тому зупиняли. Фура йшла зі Словенії ще до цієї блокади, а одна з Чехії. Теж до блокади. А один повернули прямо з-під Львова. Там його хлопці розвернули і він вертається назад. От і все. Все адекватно, все добре. Ми не грубимо, нам ніхто не грубить», - розповідає активіст ГО «Самооборона «Древляни» Анатолій Черніков.

Чоловіки розповідають: раніше стояли біля самої митниці, але були вимушені змінити дислокацію через провокації з боку далекобійників.

«Задача в тому, щоб біля митниці не стояти, бо є провокації. Зривають пломби і вішають на активістів. Так є інформація, що самі зривають, там потім дуже складна процедура. Там запити в Інтерпол. І потім виходить що винні активісти. Можуть і кримінал пришити», - каже керівник ГО «Самооборона «Древляни» Сергій Шумейко.

Активісти Житомирського «Автомайдан» рушають до пропускного пункту «Виступовичі» слідкувати за роботою прикордонників, але тут в черзі стоять лише турецькі вантажівки жодної російської машини вже немає. Кабмін призупинив транзит російських  вантажівок через Україну.

«Наразі проміжної цілі ми, можна сказати, добилися. Тому що, як бачите, жодної російської машини немає. Як  нам стало відомо від митників та прикордонників, там теж вже немає жодної машини. Хоча, сьогодні вранці їх було близько тридцяти. Немає жодної машини. Вони знають, що сюди їхати немає сенсу і вони не їдуть. Розпорядження Кабінету міністрів на кордоні отримали, вони його знають, але розпорядження вони отримали усне про те, що поки російські автомобілі не пропускати», - розповідає активіст ГО «Рух Автомайдан-Житомир» Валерій Арушанян.

15 лютого до пропускного-пункту один за одним під’їжджають росіяни, щоб повернутися додому. Дехто виїхав у рейс ще до початку блокади, інші ж не змогли виїхати до Європи і застрягли на території України.

«Як би я сам їхати не хотів, але треба було. Сам їду з Румунії. Тут стояв блокпост, гальмували російські фури. Була невелика бесіда близько хвилини. Я з колегами їхав. Все нормально, пустили. перегороджували дорогу, все нормально», - розповідає дальнобійник Олег Сахарчук.

Дізнавшись, що внаслідок заборони пересування українських вантажівок на території Російської Федерації, українські машин заблоковані в чужій країні, активісти планують у відповідь блокувати виїзд російських вантажівок. Але зрештою вирішують дати Кабміну час на вирішення цього питання..

«Ми спокійно випускаємо ці машини на територію російської федерації. Як бачите, жодних проблем в них немає. Росія прийняла абсолютно неадекватні міри. Вони просто загнали машини, які їхали територією Російською Федерації, загнала на якісь штрафмайданчики. тому ми думали, як би нам прийняти якісь адекватні дзеркальні міри. Але поки що утримаємось  від подібних методів. Я думаю, ми чимось все ж таки, відрізняємось від них. І якщо це питання не буде вирішене найближчим часом на найвищому рівні і їх людей не відпустять з їх машинами, то, очевидно, нам доведеться придумувати ще якісь дії», - пояснює Валерій Арушанян.

Активісти готові чекати на рішення уряду до 6 години вечора 16 лютого. До тих пір на першотравневому стоятиме пост, який ретельно перевірятиме кожну вантажівку.

«Ми будемо тут блокувати рух вантажівок з російськими номерами до тих пір, поки не буде прийнято конкретне рішення Кабінету міністрів України про заборону проїзду усіх транспортних засобів з боку Росії по території України. Поки йде неоголошена війна - Антитерористична операція. Ми воюємо не з російським народом, ми воюємо проти політики Кремля і будемо відстоювати інтереси нашої неньки України», - наголошує начальник штабу ГО «Самооборона «Древляни» Володимир Доброноженко.

Як повідомляв Житомир.info, 13 лютого житомирські активісти почали безстрокову акцію блокування вантажних автомобілів з російськими на пропускному пункті «Виступовичі» в Овруцькому районі. Вранці 15 лютого представники ГО «Рух Автомайдан-Житомир» вирушили на українсько-білоруський кордон, щоб замінити активістів з Овруча.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі