Місто

Житомирянка презентувала фотовиставку для тих, хто вміє бачити серцем

23 February 2016, 17:22

«Найважливішого очима не побачиш» – авторка проекту «Життя без бар'єрів» продовжує звертати увагу людей на речі, яких ніхто не помічає. Олена Легенчук презентувала фото виставку для тих, хто вміє бачити серцем.

«Виставка про те, що не потрібно дивитися очима, а слід відчувати людей серцем. Йдеться не лише про кохання, а й про дружні відносини. Тут моделі зобразили пару:  дівчину у візку та закоханого  хлопця , що, перебуваючи поруч, проявляє безмежну любов та відданість. Більшість людей, які приходили на виставку, спочатку взагалі не помічали візок. Загалом, ідея була показати, що візок – це лише елемент у відносинах, а сам фокус - на людях. Виставка націлена на те, щоб донести людям, що варто будувати відносини не за візуальними ознаками, щоб у стосунках не ставала бар’єром зовнішність чи її вади. У нашому місті справді є такі пари, яким інвалідність або якісь інші недоліки не стають на заваді у будуванні відносин. Спостерігаючи за такими парами, я виношувала ідею створення такої історії», – розповіла Олена.

Виставка світлин – це історія закоханих, для яких ніякі бар’єри не мають значення, навіть для людини в інвалідному візку. Якщо кохання справжнє, тоді душа говорить – переконана автор фото проекту.

Отже, своїм проектом ініціативні житомиряни хочуть показати, що люди на візках заслуговують на нормальне життя без будь-яких перешкод.

Нагадуємо, що фотоісторія тематично продовжує творчий доробок Олени – зворушливе трихвилинне відео про один день з життя людини на візку та проблеми, пов’язані з її пересуванням по місту, на яке вже відреагувала місцева влада. Заступник міського голови з питань транспорту Дмитро Ткачук показав свої напрацювання щодо облаштування міста для людей з потребами, запросивши до співпраці небайдужу жительку міста Олену.

«Ідея проекту життя без бар’єрів виникла, коли я , під’їжджаючи на стоянку, побачила, що люди паркуються на місцях для інвалідів. Мене це дуже обурило. Я співпрацюю з організацією «Місія в Україну» і часто зустрічаю людей у візках, мам з дітьми , і я знаю, скільки вони мають проблем, скільки бар’єрів у своєму повсякденному житті. І, в першу чергу, бар’єри навіть не фізичні, про які ми знімали відео, а емоційні, психологічні, коли люди їх не сприймають, коли люди не вміють на них реагувати, не вміють перебувати з ними в соціумі. Вони просто прагнуть  бути такими, як всі, вони не чекають вашого жалю. От таке виникло бажання зняти відео, а потім вже – і фотосесію», – зазначила Олена.

Команда проекту «Життя без бар’єрів» вже має нові ідеї для подальшого розвитку та пропозиції про співпрацю від міжнародних організацій.

«Далі буде продовження, вже є нові ідеї. Знову буде фотосесія, але вже без візку, проте також  із людьми з інвалідністю. Після виходу відео мені написало багато людей, багато візочників з інших міст дякували за мою роботу. Багато людей пропонує допомогу, навіть міжнародні організації: одна американська і одна німецька написали, що хочуть співпрацювати. Я дивилась багато відео та інтерв’ю людей з інвалідністю, і все, про що вони просять: «не робіть для нас без нас, щоб потім ми змогли скористатися тим, що ви робите для нас», – розповіла ініціатор проекту «Життя без бар’єрів» Олена Легенчук.

 Фотовиставка триватиме до кінця тижня в ресторані «Історія».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі