Події

У поліції розповіли про чоловіків, яких більше 6 років тримали у рабстві цигани в Житомирській області

25 February 2016, 17:10

Сюжет про те, що у Житомирській області двох чоловіків 7 років тримали у полоні роми, напередодні оприлюднили журналісти ТСН. За інформацією журналістів, брати спочатку підробляли в місцевих циган, потім ті забрали в них документи, банківську картку, на яку сироти отримували допомогу, і почалося справжнє рабство. Усі спроби чоловіків втекти - закінчувалися побиттям.

Сусіди і рідні про полон братів знали, але не зверталися в поліцію, тому що боялися. Люди повідомили, що часто бачили, як роми б’ють своїх наймитів, але в поліцію заяв не писали, бо були певні  місцеві правоохоронці і без них знають про нелегальний бізнес циган.

Історія набула розголосу після того, як один із рабів втік із неволі і звернувся до правоохоронців та журналістів. Громадські активісти та журналісти упевнені, що рабовласники діяли під прикриттям правоохоронців. Про хід розслідування справи журналісти запитали у т. в. о. начальника ГУНП Валерія Рудика 25 лютого під час брифінгу «100 днів поліції Житомирщини».

«10 лютого цього року до нас звернувся громадянин. Не буду називати його прізвище Михайло Миколайович. Привів його місцевий житомирський адвокат, який представляв його інтереси, звернувся з повідомленням про те, що його незаконно утримували у селі Смолдерів Баранівського району Житомирської області. При цьому ми вперше почули про те, що можливо, працівники правоохоронних органів даного району можуть бути причетні до цього. У зв’язку з цим, я дав вказівку, щоб дане провадження не реєстрували по місцю його вчинення, а зареєстрували у Новоград-Волинському, щоб не було витоку інформації. Тому що Михайло Миколайович повідомив, що крім нього ще там перебували близько 10 людей. Ми звернулися по місцю знаходження в суд, отримали санкцію на обшуки, раптово прибули по місцю проведення обшуків, провели ці обшуки. Десятка людей, про які вказували, ми там не виявили, провівши слідчі дії, встановили, що цих десятка людей не було. Але була ще одна особа. Цю особу доставили в головне управління, опитали, попрацювали, залучили медиків, тому що ця особа була у пригніченому психологічному стані», - розповів заступник начальника ГУНП Олександр Радченко.

За інформацією правоохоронців, обоє чоловіків нині під опікою міжнародної правозахисної організації, проходять медичну та психологічну реабілітацію. Тим часом до міліції звернулася мати одного чоловіків.

«Вчора до мене на прийом приїхала його мама, їй повідомлено, де він знаходиться. Вона приїхала з адвокатом, каже: «Я знала про те, що він там знаходиться. Тому що зараз тяжкі у нас часи, я прогодувати його не можу, а він там і нагодований, одягнений, я претензій до цього не маю». Але взагалі, наше завдання розібратися з цією ситуацією, і тому порушене кримінальне провадження, і провадження, і розслідування з цього приводу», - розповів т. в. о. начальника ГУНП Валерій Рудик.

За фактом незаконного позбавлення волі двох людей правоохоронці порушили кримінальне провадження.

«Хочу наголосити, що там не було багатьох людей, було тільки дві ці особи. Друга особа, яка перебувала там, жила там близько 13 років. Під час допиту ця особа пояснила, що могла вільно залишати місце, їздила додому, харчувалася там, привозила якихось 100 грн матері», - зазначив заступник начальника ГУНП Олександр Радченко.

Щоб гарантувати прозоре і неупереджене розслідування, правоохоронці запропонували створити робочу групу, до якої долучити журналістів, активістів і представників прокуратури.

«Якщо там дійсно задіяні працівники міліції, то цю інформацію треба передати до прокуратури. І нехай прокуратура проводить цю відповідну перевірку. Проводить, до речі, розслідування внутрішня безпека, яка нам не підпорядкована. Вона напряму підпорядкована Міністерству внутрішніх справ. Зараз ми долучимо до цієї роботи ще прокуратуру, яка також нам не підпорядкована, яка нами керує і перевіряє всі наші дії на законність», - сказав Валерій Рудик.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі