Місто

82 випускники Житомирського військового інституту танцювали свій перший офіцерський вальс

26 February 2016, 19:53

Вони шикуються на майдані Корольова і готуються до урочистого покладання квітів до пам’ятника всесвітньо відомому конструктору ракет. Одразу 82 курсанти Житомирського військового інституту достроково випускаються у званні лейтенанта. Сьогоднішній випуск молодих офіцерів є знаковою подією, бо за всю історію вишу достроково закінчувати курс навчання доводиться втретє.

«За історію нашої незалежної держави це другий достроковий випуск. А так взагалі на теренах колишнього Радянського Союзу тільки в 1941 році, на початку Великої Вітчизняної війни, наш навчальний заклад робив достроковий випуск», – каже заступник начальника Житомирського військового інституту Андрій Хабчук.

Привітати молодих офіцерів батьки приїжджають з усієї України. Любов приїхала з чоловіком з Хмельниччини. Жінка каже має змішані почуття дивлячись на свого молодого сина-офіцера.

«Радісно на душі, бо наша дитина успішно закінчила, але разом з тим і тривожно, бо ви самі розумієте яка в нього специфіка. Є така професія – Батьківщину захищати. І радісно, і тривожно. Але ми щасливі, що наша дитина захищатиме нас», – переконана мама випускника Любов Савчук.

Випускники дещо нервують, втім переконують: готові виконати офіцерську присягу, яку дали народу України.

«Перед нами відкривається нова дорога. Дорога, яка не була нам відома до сьогоднішнього дня - це офіцерське життя. Як воно складеться ніхто не знає, тому деякі хвилювання є. Але ми офіцери, яких готували протягом п’яти років. Я думаю, що ми стійко перенесемо ці труднощі і гордо нестимемо офіцерське звання», – каже випускник Житомирського військового інституту Володимир Котюбін.

«Можливо, це буде тяжко, будуть якісь труднощі. Але ми давали присягу і казали, що будемо «стойко переносить все тяготы и лишения службы», – додає випускник Житомирського військового інституту Дмитро Коросташов.

Після урочистого покладання квітів на майдані Корольова та на Соборному майдані випускники змінюють щоденну форму на парадну і готуються до давньої традиції Житомирського військового інституту офіцерського балу. Партнерками молодих військових стали студентки цивільних ВУЗів міста. Дівчата розповідають: хоч репетицій було мало, але їх партнери готові.

«Репетицій було дуже мало. Це було дуже складно, але радість від репетицій того варта. Ноги не відтоптали, у мене відмінний партнер. Вони вже вміють, у них вже є досвід», – розповідає студентка Житомирського державного університету ім. Івана Франка Юлія Рибачук.

Молоді лейтенанти кажуть: свій випуск запам’ятають на все життя.

«Це дуже важливий і відповідальний момент, тому що зараз в країні йде війна. І це вимушений захід, тому що потрібно достроково випускати молодих лейтенантів. Їх не вистачає в військах. Я думаю, що ми з честю зможемо показати, що ми гідні цього», – каже випускник Житомирського військового інституту Денис Ковбасюк.

За давньою традицією випускники одного з найстаріших вищих військових навчальних закладів України виконали вальс. Але радість від випуску триватиме недовго – вже в понеділок молоді офіцери провинні прибути до військових часин де продовжать службу у лавах Збройних сил України.

Фото Андрія Дідківського

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі