Події

У Житомирському апеляційному суді АТОшник з Рівного виграв суд проти своєї військової частини

10 March 2016, 15:38

Рівненчанин Юрій Стріла разом з громадськими активістами заходить до Житомирського апеляційного суду. Військовослужбовець 51 механізованої бригади судиться зі своєю військовою частиною. 19 серпня 2014 у бою під луганським аеропортом він отримав важкі поранення і став інвалідом. Більше року Юрій витратив на лікування, але обіцяних державою виплат у належному обсязі не отримав. Бійця з відмінними характеристиками, визнали дезертиром.

Відповідно ми про це дізналися випадково, тому що він перестав отримувати кошти. Тоді дізналися, що проти нього відкрита кримінальна справа. 27 числа по закінченню відпустки він з’являється в частину. 51 колишня бригада, а нині 14 видає йому успішно всі папери, хоча паралельно ця ж бригада його оголосила в розшук, як дезертира. Видає всі направлення в госпіталь, пише, що відмінний боєць», - розповідає правозахисник.

Кримінальну справу за дезертирство закрили, а 15 січня Рівненський суд визнав неправомірними дії військової частини, яка кілька місяців виплачувала бійцю близько 36 гривень грошового забезпечення. Втім, керівництво військової частини вважає, що не мусить платити бійцю, адже той не повідомив керівництво, що знаходиться на лікуванні. Військова частина подала апеляцію.

«Я призивався в 51, а через тиждень мене командирували в 128 бригаду. Я своїх командирів там, якщо чесно, не знав. Потім бригада змінилася на 14, знову командири помінялися і там вийшла плутанина. Мені ніхто не доповідав кому повідомляти, куди. Я чесно не знав куди доповідати», - пояснює  Юрій Стріла.

Ця апеляційна скарга ставить також під питання право на належну пенсію військовослужбовця.

 «Справа в тім, що йому не нараховували відповідне забезпечення. Відповідно, він має право на відповідне пенсійне забезпечення, виходячи з тих оплат, які він отримував, перебуваючи у військовій службі. Якщо йому не нараховували, не виплачували, або виплачували тих 33 гривні, ви самі розумієте, що розмір тієї пенсії буде менший», - каже  адвокат Іван Грозік.

Житомирський суд апеляцію військової частини не задовольнив.

Для Юрія Стріли та його захисників суд – це справа не грошей, а  принципу.

Правозахисники так громадські активісти, які прийшли підтримати військовослужбовця, вважають, що цей судовий процес знаковий і бійцям, які зіткнулися з подібними проблемами буде легше відстоювати свої права.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі