Суспільство

На заводі у Житомирській області виготовляють папір для нових 500-гривневих купюр з подвійним захистом

24 March 2016, 10:45

У місті Малин Житомирської області виготовляють папір для нових 500-гривневих купюр з подвійним захистом, які вже 11 квітня з’являться в банках України.

Стару п’ятисотку протягом найближчих місяців вилучатимуть з обігу, і зараз нові гроші друкують. На заводі, де починається життя новенької купюри, побувала знімальна група телеканалу СТБ.

У місті Малині, що у Житомирській області знаходиться фабрика, де друкується папір, з якого потім виготовляються гроші, а мікрорайон, де знаходиться фабрика, називається «Банкнотка». На заводі заборонено користуватися мобільними телефонами. На екскурсію журналістів веде пан Павло, заступник керівника заводу, – йдеться у сюжеті.

«Це вищий клас, вища ліга паперового виробництва. Подібних до цього підприємств не більше 30 у світі», – розповів заступник директора заводу.

Саме з бавовни роблять українські гроші.

«Одна кіпа бавовни – це 200 кілограмів. Приблизно 200 кг паперу, приблизно 200 тисяч банкнот можна зробити. З тим, щоби виділити з природного бавовняного волокна чисту целюлозу – піддають процесу варіння-вибілювання. Потім у всю цю масу додають таємних домішок, аби папір був унікальним», – зазначає Павло.

«Попередні банкноти 100 і 500 гривень, вони мали одну захисну стрічку, але ми посилили захист. Була введена додаткова стрічка», – розповів заступник голови нацбанку України Яків Смолій.

Скільки таких банкнот виробили, на заводі не кажуть. Нові 500-гривневі купюри вже від 11 квітня можна шукати у банках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі