Політика

За ініціативи «Самопомочі» в Житомирській облраді прийняли рішення про здійснення закупівель через електронну систему ProZorro

4 April 2016, 15:10

На черговій сесії Житомирської обласної ради депутати проголосували за підтримку публічних закупівель, зокрема, системи ProZorro. Ініціатором проекту рішення є керівник фракції «Об’єднання «Самопоміч» в обласній раді Віталій Ейсмонт.

«За рік реформа державних закупівель досягла помітних успіхів. Але для повної реалізації реформи необхідно забезпечити обов’язковий перехід на електронні закупівлі протягом 2016 року. Хочу нагадати, що Прем’єр-міністр України А. Яценюк, і Президент України П. Порошенко неодноразово наголошували на обов’язковості повного переходу на електронну систему державних закупівель. Тільки повний перехід на систему ProZorro, без жодних винятків, дозволить досягти головних завдань реформи: підвищення прозорості тендерів, спрощення доступу для бізнесу, збільшення конкуренції на торгах і зменшення корупційних ризиків. Повномасштабний запуск системи дозволить державі економити до 50 млрд грн щорічно. Саме так експерти Міністерства оцінюють втрати в державних закупівлях через неефективність і використання корупційних схем. У 2016 році прогнозований розмір заощаджень складає 5 млрд грн», – розповів Віталій Ейсмонт.

За словами керівника фракції «Об’єднання «Самопоміч» в Житомирській обласній раді, Закон України «Про публічні закупівлі» закріплює нові правила і процедури роботи в електронній системі державних закупівель ProZorro. Змінюється порядок обміну електронними документами, розкриття інформації після аукціону, оскарження результатів торгів тощо. Відкриваються можливості вводити до складу тендерних комісій професійних закупівельників. Документ передбачає, що можна створювати Центральні закупівельні організації (ЦЗО), які будуть проводити закупівлі відразу для декількох замовників. Особливості та принципи створення Центральних закупівельних організацій визначить окремо Кабінет Міністрів.

Таким чином було затверджене Положення про здійснення закупівель товарів і послуг виконавчими органами, комунальними закладами, установами та комунальними підприємствами Житомирської обласної ради у системі електронних державних закупівель ProZorro.

Депутати «Об’єднання «Самопоміч» в обласній раді виступають не лише за впровадження такої відкритої ініціативи закупівель у підприємствах комунальної власності, а й за громадський контроль у цій частині, зокрема, за проведенням тендерних процедур підприємствами природної монополії (обленерго, облгази).

«Принципово важливо відслідковувати закупівлі від початку оголошення до власне проведення закупівлі, аби убезпечити комунальні підприємства від можливого саботажу або втілення у життя корупційних схем», – наголосив Віталій Ейсмонт.

Прес-служба фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Житомирській обласній раді

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі