Політика

Павло Дзюблик ініціював зустріч з головними лікарями, для обговорення проблем медичної галузі

12 April 2016, 09:57

Проведення реформи в системі охорони здоров'я несе за собою ряд проблем та питань, з яким розібратися як пересічним громадянам, так і медичним працівникам, стає дедалі важче.

Гостре недофінансування галузі; оптимізація мережі та ліжкового фонду закладів охорони здоров'я; розподіл субвенцій на первинну та вторинну ланку медицини; створення госпітальних округів та багато інших питань, стали ключовими та потребують негайних відповідей. Тому, у Коростишівській центральній районній лікарні відбулася зустріч головних лікарів районів області, ініційована народним депутатом України Павлом Дзюбликом. Обговорити найгостріші  проблеми та знайти спільні шляхи їх вирішення – ось основна мета зустрічі.

Олександр Веселовський, головний лікар Коростишівської ЦРЛ: «На даний момент є критичне недофінансування галузі охорони здоров’я. Є постанова Кабміну про скорочення кількості лікарняних ліжок та приведення їх до нової норми. Також, при створенні територіальних громад, виникають проблемні моменти. От тому, є велика невизначеність у цих питаннях. Сьогодні обговорили, який взагалі стан у районах по охороні здоров’я. Було також оговорено ряд невизначених перспектив: як розвиватиметься медицини при територіальній реформі; що робити при скорочені ліжкового фонду; як працювати при такому недофінансуванні. На нараді, також, шукали якісь спільні напрацювання та механізми, щоб вийти із цієї ситуації».

Під час зустрічі, темою номер №1, все ж стала ситуація з масштабним скороченням ліжок у лікарнях. Процес, який мав би економити кошти медзакладів, за словами присутніх, тільки погіршить ситуацію, або й взагалі приведе до руйнівних наслідків. Своїм бачення виходу з даної ситуації поділився головний лікар Коростишівської ЦРЛ Олександр Веселовський. Так, відповідно до графіку оптимізації, 205 ліжок, які на сьогодні є в лікарні, мають скоротити до 46. За словами Олександр Борисович, розуміючи неминучість даного процесу, з початку місяця планується запровадження ряду заходів, задля підтримки роботи закладу на належному рівні, не дивлячись на труднощі.

Олександр Веселовський, головний лікар Коростишівської ЦРЛ: «Плануємо створити, при денному стаціонарі, так звану «хірургію одного дня». Розширимо мережу надання допомоги на рівні знову ж таки денних стаціонарів, адже більшість населення проживає переважно у місті. От таке наше бачення. А яка буде далі перспектива – я не знаю».

Тож, щоб допомогти розібратися з навалою проблем та віднайти відповіді на питання, народний депутат Павло Дзюблик, найближчим часом, відправить протокол зустрічі з головними лікарями до профільних комітетів Верховної Ради та до Міністерства  охорони здоров’я та буде й надалі тримати ситуацію на особистому контролі.

Павло Дзюблик, народний депутат України: «Це вже друга зустріч, яку ми ініціювали, з головними лікарями нашого округу. Сьогодні ми обсудили всі проблемні моменти. На їх основі, ми зробимо протокол, відправимо безпосередньо на Міністерство охорони здоров’я, на профільний комітет Верховної Ради. Тому що, будь-яка реформа, яка відбувається, повинна іти не «згори до низу», а навпаки, «знизу до верху». Тобто, простих людей повинні дослухатися і допомагати у вирішенні тих чи інших питань».

Також, наприкінці зустрічі, головним лікарям, були зроблені благодійні подарунки для їх закладів, у вигляді медичних інструментів.

Прес-служба народного депутата України Павла Дзюблика

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі