Політика

Розпоряджатися землями мають громади, а не чиновники з Держгеокадастру, – Вадим Кривенко

13 April 2016, 11:23

В Україні, та на Житомирщині зокрема, питання розподілу та використання землінеодноразово призводило до спалахів конфліктів.

Так, у Житомирській області, виділення землі управлінням Держгеокадастру невідомим особам, на жаль, стало звичайною практикою. В той же час, сім’ї учасників АТО та самі військовослужбовці, місяцями чекають своєї черги на отримання земельної території, належної їм по праву. Також, із початком проведення реформи децентралізації, перед новоствореними об’єднаними громадами постала проблема з тим, що вони не мають право розпоряджатися землями, що знаходяться поза межами їх населеного пункту, адже наразі, даними землями розпоряджається держава в особі відповідних районних та обласних органів влади. Такий розподіл влади над земельним фондом неабияк зменшує одне із основних джерел поповнення бюджету громади – землі.

Соціальна напруга, яка наростає від вищевказаних проблем, змусила депутатів Житомирської обласної ради звернутися по допомогу до Верховної Ради, з проханням розробити правовий механізм здійснення державного контролю за використанням та охороною земель.

Реагуючи на звернення від Житомирської обласної ради та заради наведення порядку із земельним хаосом, який на сьогодні відбувається на Житомирщині, Вадимом Кривенком та рядом інших народних депутатів був розроблений законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель». Основними положеннями даного проекту Закону України стали: встановлення порядку передачі земель державної власності за межами населених пунктів у комунальну власність об’єднаних територіальних громад та передача сільським, селищним, міським радам повноваження з розпорядження землями державної власності за межами населених пунктів в якості делегованих повноважень.

У разі підтримки цього законопроекту народними обранцями, контроль над виділенням землі перейде, нарешті, у руки місцевого самоврядування, тобто громад. 

Прес-служба «Народного фронту»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі