Місто

Житомирський Дім української культури – останні приготування до відкриття

13 April 2016, 14:25

21 квітня у Житомирі відбудеться урочисте відкриття Дому української культури за адресою: вул. Велика Бердичівська, 61. Це історичний будинок – колишній маєток Філіпова, більш відомий житомирянам як старе приміщення РАГСу.

Дім має стати осередком традицій, духовності та української культури. Тут проходитимуть майстер-класи, семінари, творчі вечори, виставки тощо.

Головною метою створення закладу є виховання патріотизму у молоді, розповсюдження ідеї українознавства, сприяння культурному, історичному та духовному розвитку, збереження національного надбання.

З моменту відкриття в Домі української культури функціонуватимуть шість виставкових залів, в яких представлено безліч експонатів. Серед них — вироби народної творчості, побутові речі і навіть зброя козацької доби; картини житомирських художників; куточок відомих житомирян та багато іншого.

«Двері Дому української культури будуть відчинені для кожного, хто цікавиться та шанує українське. Експозиції періодично оновлюватимуться, тому тут завжди можна буде побачити щось нове», — говорить Наталія Чиж, секретар Житомирської міської ради.

Ще одною окрасою, а можливо, й пам’ятним місцем, має стати величезна лялька-мотанка. Лялька-мотанка – давній український оберіг, символ матері-прародительки. Як зазначають майстрині, її було створено за всіма традиціями та з любов’ю. Лялька-мотанка є каркасною, каркас обмотаний натуральним матеріалом, в одязі – льон, домоткана тканина з типовим для Житомирщини геометричним орнаментом у червоно-чорних кольорах. Навіть нитки та мотузки використовувались натуральні. 

Оберіг встановлять на вулиці під спеціальною скляною конструкцією – щоб кожен бажаючий зміг оцінити його велич.

У день відкриття Дому української культури до Житомира завітають гості з «Книги рекордів України», які мають зареєструвати рекорд на найбільшу ляльку-мотанку, яка виготовлена зі збереженням  правильних і точних пропорцій та згідно українських традиційних правил народної творчості.

«Тільки у повазі до історії, в знанні здобутків і прагненні розвитку національної культури можливе виховання справжнього українця. Дім української культури і стане тим осередком, де дійсно відчуватиметься український дух», - вважає міський голова Житомира Сергій Сухомлин.

Дім української культури відкриє свої двері 21 квітня. Завітайте і відчуйте магію щедрої народної культури.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі