Суспільство

Оновлений дизайн та захист: у Житомирі презентували нові 500-гривневі банкноти

14 April 2016, 13:15

У Житомирі презентували оновлену 500-гривневу банкноту зразка 2015 року з новим дизайном та удосконаленою системою захисту. За словами представника Національного банку України в Житомирській області Олександра Гордійчука введення нових 500-гривневих банкнот відбувається в межах планового обсягу виготовлення на 2016 рік. Нові банкноти замінять старі та зношені банкноти зразка 2006 року, які сьогодні теж перебувають в обігу.

У порівнянні з банкнотами старого зразка, нові купюри змінились візуально. Також додалось і засобів захисту.

«Ці банкноти мають посилену систему захисту. На банкнотах запроваджені нові елементи захисту для візуального контролю з оптично-змінними ефектами, які перевіряються при зміні кута нахилу банкнот. Це віконна, частково введена в товщу паперу, захисна стрічка, з яскраво вираженим кінематичним ефектом. Спостерігається зміна напрямку руху фонового  зображення. І елемент SPARK – зображення, на окремих ділянках якого спостерігаються поступові переходи від одного кольору до іншого. Розміри банкноти з удосконаленою системою захисту не змінились. Кольорова гамма теж залишилась незмінною. Всі зміни стосувались дизайну та захисних елементів», - розповідає Олександр Гордійчук.

Окрім інновацій у дизайні та системи захисту, Нацбанк розробив технологію для створення банкнотного паперу.

«Належний захист є одним із елементів формування довіри населення до національної валюти, що для нас є надзвичайно важливим. Нова система захисту банкнот зразка 2014-15 рр. повністю відповідає світовому рівню. Крім того, Національний банк України розробив інноваційну технологію для створення банкнотного паперу. Тепер український льон буде використовуватись для виготовлення банкнот гривні. Першу партію паперу із частковим вмістом льону, виготовлено та направлено на банкнотно-монетний двір для випробувань. Незабаром такі гроші можуть з'явитись в гаманцях українців», - каже представник Національного банку України в Житомирській області.

В управлінні Нацбанку кажуть: громадянам не потрібно обмінювати банкноти зразка 2006 року на нові, бо вони в процесі заміщення зношених банкнот замінять старі п’ятисотки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі