Події

У Житомирській області вночі провели облаву на копальні бурштину, затримали півтора десятка старателів

20 April 2016, 12:21

Копачі-нелегали були виявлені і затримані 20 квітня в Олевському та Овруцькому районах Житомирської області. Вилучені 5 мотопомп, близько 600 м пожежних рукавів, забірні шланги, інше знаряддя та майже 300 грамів щойно видобутого каменю-сирцю.

Про це Житомир.info повідомила прес-служба ГУ Національної поліції в Житомирській області.

«Групу з 9 старателів правоохоронці затримали в Овруцькому районі уночі 20 квітня. Неподалік с. Сирниці було виявлено численну групу чоловіків, потужне знаряддя і спецобладнання яких однозначно вказувало на зухвалий масштабний видобуток дорогоцінного каміння.  Серед затриманих на місці здійснення протиправної діяльності 9 осіб – 6 жителів Рівненщини віком від 26 до 40 років, 26-річний хмельничанин і 2 жителів Коростенського району Житомирщини.  Слідчо-оперативна група Овруцького відділення поліції з нелегальних копалень вилучила 2 мотопомпи, 15 пожежних рукавів загальною довжиною 300 метрів та близько 100 грамів щойно видобутого каменю бурштину.

Про появу підозрілих суб’єктів поблизу с. Сирниці вже сьогодні уранці повідомили прикордонники. На момент прибуття на місце події правоохоронців старателі кинулися врізнобіч. За нелегальним зайняттям було затримано 21-річного рівненчанина. За допомогою мотопомпи на базі дизельного двигуна, 13 пожежних рукавів загальною довжиною 260 м група копачів таки видобула близько 60 грамів сонячного каміння. Знаряддя незаконної діяльності та бурштин були вилучені поліцейськими», – йдеться в повідомленні.

Цієї ж ночі міжвідомчі рейдові групи прокуратури, поліції та УСБУ працювали в Олевському районі, де затримали ще 2 групи старателів.

«Близько 3 години ночі 20 квітня неподалік с. Обище були помічені двоє чоловіків, які за допомогою мотопомпи розмивали ґрунт на відкритій місцевості.  Копачами-нелегалами виявилися 22-річні жителі Олевщини. З місця події вилучено мотопомпу, 20 м пожежного рукава, інші металеві спецприладдя.  Водночас на дорозі біля с. Обище правоохоронці зупинили автомобіль VolkswagenТ4  під керуванням 46-річного жителя Коростенського району. У салоні знаходилися двоє пасажирів, також жителі Коростенщини, 23  і 32 років.

Під час огляду автомобіля у його салоні було виявлено та вилучено специфічне знаряддя, яке вказувало на протиправну діяльність чоловіків: мотопомпу, 3 пожежних рукава по 20 м, водозабірний шланг, сачки і лопати. Окрім того, у бардачку автівки знайшлося каміння бурштину вагою близько 100 грамів», – повідомила прес-служба.

За цим фактами правоохоронці розпочали кримінальні провадження за ч.2 ст.240 (Порушення правил охорони або використання надр) ККУ. Старателям-нелегалам загрожують значні штрафні санкції, обмеження або позбавлення волі строком до 3 років.

Як повідомляв Житомир.info,  17 квітня у Житомирській області поліцейські затримали 2 групи підпільних добувачів бурштину.

Фото прес-служби ГУ Нацполіції в Житомирській області

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі