Політика

Влада, яка забула і зневажає героїв-чорнобильців, не має права на існування, – Юрій Павленко

28 April 2016, 16:19

На цьому наголосив народний депутат України, голова Житомирської обласної організації Опозиційного блоку Юрій Павленко у місті Коростені під час мітингу скорботи до 30-х роковин аварії на ЧАЕС.

Коростень є найбільшим містом в Житомирській області, яке постраждало від наслідків Чорнобильської аварії. Тут проживає близько 55 тисяч потерпілого населення, у тому числі більше десяти тисяч дітей, які потребують особливої уваги з боку держави. Проте, на переконання виступаючих учасників мітингу, серед яких не лише постраждалі від аварії, ліквідатори, а й представники органів місцевого самоврядування, депутатського корпусу, нинішня влада доклала максимум зусиль, щоб відгородитися від проблем чорнобильців.

«У країні зруйнована система соціального захисту, у центрі й на місцях заблоковані програми підтримки ліквідаторів і постраждалих від аварії на ЧАЕС, а також членів їхніх родин», – наголосив Юрій Павленко. - Вже зрозуміло – ми не отримаємо ні відновлення економіки, ні зниження цін, ні ладу в країні. Про мир, стабільність і гідне життя, якщо ти не член цієї влади, залишається тільки мріяти. У перші дні своєї роботи нинішня влада вже показала свої пріоритети – розподіл портфелів, контроль над потоками, скандали».

За його словами, від цього особливо страждають найбільш вразливі громадяни країни – ветерани та чорнобильці, які сьогодні не отримують належного соціального захисту. Підтримали слова нардепа і ліквідатори, і вже зробили свої висновки стосовно майбутнього цієї влади.

«Є такий вираз: Вітчизна своїх синів не забуває, тільки б їх командири не забували. Якщо розглядати у частині виконання соціальних гарантій, для нас командирами є Президент, Верховна Рада і Кабінет Міністрів, які повинні піклуватися про український народ, зокрема, про ліквідаторів чорнобильської катастрофи. Якщо влада не виконує свою функцію, тоді немає іншого виходу, як переобрати владу», –  зазначив Черкес Іван Йосипович, ліквідатор другої категорії, який  у 1986 році працював старшим диспетчером Коростенського відділу південно-західної залізниці.

«Опозиційний блок подав до парламенту пакет законопроектів для підвищення соціального захисту громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи. Зокрема, це зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи», що дозволить повернути чорнобильцям більшість відібраних нинішньою владою виплат і пільг. Але, хоча закон був прийнятий парламентом, Президент на прохання уряду наклав на нього вето. Ми виступаємо за подолання вето і в цьому нашу позицію підтримує профільний комітет парламенту.

Ще один підготовлений Опозиційним блоком проект закону пропонує поширити на сім'ї померлих ліквідаторів аварії на ЧАЕС право на пільги, якими користувався померлий ліквідатор. В інших законопроектах ми також пропонуємо звільнити від оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором пенсії учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

Це – не порожня політична балаканина і популізм, яким досхочу нагодували нас і Президент, і його новий Прем'єр, а конкретний план, для реалізації якого у нас є необхідний досвід. Прем'єр-міністр і його уряд або прислухаються до того, що вимагає народ, або дуже швидко, як Яценюк, втечуть зі своєю командою», – резюмував Юрій Павленко.

У рамках робочої поїздки політик зустрівся з активістами чорнобильських громадських організацій та подарував комп’ютерну техніку «Союзу ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи». Також нардеп провів відкритий урок для старшокласників у Коростенському міському ліцеї та нагородив переможців турніру баскетбольних команд кубку пам'яті Чорнобильської катастрофи, започаткованого з ініціативи Опозиційного блоку.

Участь у скорботних заходах, які цього дня відбулися у Коростені, також  взяли керівник фракції Опозиційного блоку у обласній раді Анатолій Мелашенко, депутати обласної ради Володимир Самчук, Володимир Нагорняк, Олександр Чорноморець, Раїса Гула, заступники керівника  обласного партійного осередку Андрій Дяченко та Наталія Леонченко, члени Політради Катерина Самчук, Валентин Ющенко, депутати місцевих рад від Опозиційного блоку та керівники місцевих партійних осередків – міста Коростеня – Роман Калінін, Овруцького – Микола Левківський, Народицького – Павло Шимончук, Лугинського – Віктор Давидюк,  Коростенського – Віктор Кутішенко, Червоноармійського – Станіслав Карпінський.

Цього ж дня у Коростені була відкрита Громадська приймальня народного депутата України Юрія Павленка та проведено Політраду Регіональної партійної організації Опозиційного блоку.

Прес-служба Житомирської обласної організації Опозиційного блоку

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі