Суспільство

У Житомирському агроуніверситеті для вирішення екологічних проблем підписали угоду про створення Поліського кластера

29 April 2016, 11:12

У Житомирському національному агроекологічному університеті для вирішення екологічних проблем 27 квітня підписали угоду про створення Поліського кластера.

Про це повідомляє прес-служба Житомирського національного агроекологічного університету.

«Усвідомлюючи необхідність об’єднання зусиль заради вирішення екологічних проблем, які існують в державі, 17 навчальних закладів, наукових установ та підприємств екологічного спрямування Полісся України (Житомирська, Рівненська, Волинська та Чернігівська області) досягли згоди щодо створення Поліського екологічного кластера», – йдеться у повідомленні.

Ректор агроуніверситету Олег Скидан наголосив, що питання про створення кластера обговорювалося вже кілька років і, власне, це ініціатива саме науковців, освітян, бізнесменів, які мають відношення до екологічної сфери.

У майбутньому, коли вже будуть певні напрацювання, планується, що до кластера долучиться Білоруська та Польська сторони і тоді проект стане міжнародним.

Наразі мета створення кластера – координація співробітництва у сферах забезпечення якісної підготовки фахівців для сталого розвитку Полісся України, формування спільних екологічних освітніх програм, проведення наукових досліджень, реалізації інноваційних екологічних проектів і програм на основі інтеграції кадрового, наукового, освітнього та виробничого потенціалу учасників.

Участь у цьому проекті беруть чотири області : Житомирська, Рівненська, Волинська та Чернігівська.

«Основний принцип цієї угоди – партнерство і взаємодопомога. Кожен учасник кластера вже працює у своїй сфері, а зараз ми просто об’єднуємо наші зусилля, аби підтримувати одне одного, допомагати вирішувати питання чи проблеми, організовувати спільні заходи задля покращення екологічної ситуації на Поліссі. Ця велика корпоративна структура допоможе активно відстоювати права та інтереси учасників на регіональному та державному рівнях, просувати екологічні ідеї. Таким чином, вагоміше звучатиме голос не просто певного навчального закладу, підприємства, а голос потужної структури, яку ми з вами створюємо спільно. Будемо розвивати Полісся як екологічний регіон країни. Поки кластер – це структура освітньо-наукова, але у перспективі вона перейде у дещо бізнесову площину. Ми залучатимемо до роботи студентів, займатимемось їхнім екологічним вихованням. Вони зможуть стажуватися і працевлаштовуватися на підприємствах, з якими у нас вже налагоджується співпраця і яким так само не байдуже екологічне майбутнє нашого Полісся. Наступні зустрічі проводитимуться в інших регіонах, де є представники кластера», – відзначає ректор ЖНАЕУ.

Також Олег Скидан звернув увагу на те, що Поліський кластер – це унікальний проект, аналогів якому в Україні нема. Щось подібне спробували створити у Харкові, втім там значно менше учасників і напрямки роботи інші.

Фото прес-служба Житомирського національного агроекологічного університету

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі