Події

Наслідки обвалу балкону у Бердичеві: розтрощені п’яти, зламана рука та порвані сухожилля

6 May 2016, 10:25

У Бердичеві під час Великодніх свят 1 травня обрушився балкон багатоповерхівки. На щастя, обійшлося, без жертв, але є травмовані – їх аж троє. Людей врятувало те, що падали невисоко – з другого поверху.

82-річна Марія Теплюк до дверей балкону тепер боїться підходити, бо за ними – прірва. Днями він обвалився разом з людьми, що прийшли до жінки на свято.

«Як глянула, а вони всі троє оцим усим накриті. Витягували, одкидали це все», – сказала жінка.

Під завалами опинилося троє чоловіків – на щастя, усі живі, але покалічилися. Микола – племінник бабці, зараз у лікарні. У чоловіка розтрощені п’яти та порвані сухожилля. Інші потерпілі – його 19-річний син та рідний дядько.

«У сина вирвався м’яса кусок, йому зашивали, поклали гіпс. А у дядька забій ребер з правої сторони, голову розцарапав добре і права рука зломана», – розповідає Микола Коляда, один з травмованих.

Врятувало чоловіків те, що обрушений балкон був розташований на 2-му поверсі і не мав скла. Як усе сталося, Микола навіть не зрозумів. Каже, вийшли покурити - і полетіли донизу.

«Я даже не поняв, у мене таке впечатлєніє було, що зверху щось опускається, а воно получається, з-під ніг уходить. Я тако вроді старався назад їх одпихати в двері, але в двері так ніхто і не попав», – продовжує Микола Коляда.

Чому обрушився балкон і хто у цьому винен, з’ясовуватимуть у поліції. Там вже відкрили кримінальне провадження.

«Насамперед працівники поліції будуть перевіряти, чи правильно був побудований даний будинок та балкони на ньому, в другу чергу будуть перевірятися, як саме експлуатувався даний балкон і що саме стало причиною даного обвалу», – повідомила Ірина Коломієць, речниця поліції м. Бердичева.

Власниця квартири каже, придбала її 2 роки тому. Зробила ремонт, а от на балкон грошей не вистачило. Але про те, що він небезпечний, і гадки не мала.

«Ми як купляли, то племінник, тако лінолеумом було закрито, відкрив, подивився – на нових досках. А що ж ви у арматурі побачите. Ви арматуру побачите в асфальті?  Оце такі желізяки, на яких держався балкон. А мене обвиняють, шо я винувата і щоб сама робила балкон (показує металеві прути)», – розповіла Марія Теплюк.

За законом, відповідальність за балкони несуть власники приватизованих квартир. Якщо потерпілі не матимуть претензій, кримінальне провадження закриють, але від цього інші балкони безпечнішими не стануть

Будинку – 54 роки. У конторі, що його експлуатує, кажуть, це ще не вік і подумати про таке лихо саме у цьому домі не могли. Тут жодного разу не робили капремонту, бо немає потреби. Припускають, балкон міг завалитися через неправильну експлуатацію та перевантаження.

«Срок експлуатації балкона 60-80 років. 54 проценти зносу – то приблизно повинно на балконі бути не більше 120 кілограм нагрузки. Він був незастекльонний і накритий лінолеумом. І вся вода, яка забігала туда, вона йшла під лінолеум, розрушувалась плита», – сказала Галина Ханіна, начальник МК ВЖРЕП №7.

У міськвиконкомі зібрали спеціальну комісію і вирішили – потрібно перевірити усі балкони у Бердичеві на предмет аварійності.

«Треба обстежити всі балкони і тоді людям дати рекомендації, щоб вони їх привели в належний стан. За результатами будемо дивитися, наскільки є необхідність залучати наші комунальні служби чи спеціальні підрозділи», – повідомив Олег Повійчук, начальник управління ЖКГ та НС м. Бердичева.

 Щоб відремонтувати аварійний балкон, спочатку треба виготовити технічну документацію, потім найняти спеціалістів, які мають дозвіл на висотні роботи

Чи покращить ситуацію нова хвиля обстежень балконів після чергового обвалу – покаже час. Бо зробити обстеження і відремонтувати – то зовсім різні речі.

Як повідомляв Житомир.info, у Бердичеві 1 травня обвалився балкон, двох осіб забрала «швидка».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі