Політика

Реформування поліції триває, черга за судовою системою, – Вадим Кривенко

2 June 2016, 13:04

Реформування правоохоронних органів, яке розпочалося за часів уряду Яценюка, почало приносити свої результати. Так, рівень довіри до поліції піднявся в рази, адже до цієї структури прийшли нові обличчя, з незаплямованою репутацією. Така ж перспектива чекає й на судову гілку влади, після прийняття судової реформи.

Про це під час ефіру на одному із телеканалів заявив депутат Верховної Ради фракції «Народний фронт» Вадим Кривенко. Він також зазначив, що завдяки закону «Про  забезпечення права на справедливий суд», який був прийнятий за часів перебування Арсенія Яценюка на посаді прем’єр-міністра, судді так званої «апеляційної гілки» вже проходять переатестацію на професійну придатність.

«Якби там не було, але те, що рівень довіри до нової поліції підвищився в рази – це факт. Я був членом атестаційної комісії, тому можу сказати про те, що 50 % правоохоронців по Житомирській області, було відсіяно. Це ми говоримо про рівень керівників місцевих відділків поліції, колишніх райвідділів. Зауважу, що деякі взагалі не прийшли на цю переатестацію. Також, приведу вам інший приклад. На цьому тижні ми будемо розглядати судову реформу і дай Боже ми її приймемо, адже там багато новацій. Тому, хочу навести ще одну цифру. У нас, на сьогоднішній день, вже працює закон «Про забезпечення права на справедливий суд», який був прийнятий за часів уряду Яценюка і розроблявся Міністерством юстиції. І от, саме зараз, у рамках цього закону проходить переатестацію так звана «апеляційна гілка», тобто судді, апеляційних судів. І от, відсоток відсіву: 54% не проходять за професійними критеріями; 17 % взагалі не з’явилися і відмовилися проходити переатестацію, бо потрібно було заповнювати не тільки свою декларація, але й родичів і також відповідати на незручні питання. Підводимо підсумок і маємо - 71% суддів апеляційної ланки ми змінили завдяки закону», - розповів Вадим Кривенко.

Також народний депутат зазначив, що після прийняття судової реформи, відкриються нові можливості й для впровадження якісних змін у роботу Верховного суду України.

«Якщо ми вийдемо на прийняття судової реформи, то ми зможемо змінити до 80% суддів. Також  ми отримаємо змогу обирати суддів Верховного суду за конкурсом і зробити так, щоб це були не ті працівники, які вже роками у цій системі, а фахові юристи, правозахисники. Ми прийдемо до того, що призначати суддів Верховного суду буде не Президент, Верховна Рада та інші політичні сили, а це буде робити Вища рада правосуддя, яка буде сформована за участі громадського суспільства, знаними людьми, до яких буде довіра суспільства та які не будуть політично заангажовані», - додав народний обранець.

Прес-служба «Народного фронту»

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі