Влада

Міністр освіти Лілія Гриневич у Житомирі: Для мене великий виклик, щоб нова концепція освіти пережила нас

2 June 2016, 20:31

2 червня до Житомира приїхала міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Учителі житомирських навчальних закладів зібралися у сесійній залі міської ради, щоб розповісти про свої проблеми та дізнатися про плани Міністерства освіти і науки на майбутнє.

«Всі говорять про те, що в нас в середній освіті весь час відбуваються реформи і ми не можемо спокійно працювати. А насправді, колеги, в нас ніяких реформ не відбувається в середній освіті. Тому що шарахання, які пов’язані з якимись бюрократичними папірцями, або додаємо один додатковий, дванадцятий, рік, не додаємо - це ніяк не впливає на наших дітей. Зміст освіти драматично перевантажений зайвою інформацією, яка дітьми вже не засвоюється. Раніше вони випадали з навчання в сьомому класі , вони зараз знеохочуються до навчання в третьому. Тут ще підтискає зовнішнє незалежне оцінювання, яке має благу мету, але разом з тим заточене повністю на відтворення інформації, і насправді наша середня школа опиняється на межі колапсу з таким підходом. Ми зараз працюємо над концепцією нової української школи. Я бучу тут багато досвідчених вчителів, ви вже не один раз пережили у своєму житті усілякі концепції. Мій чоловік вчителює, моя мама вчителює. І що вони кажуть: «Ну добре, ми ще одну концепцію переживемо». Для мене надзвичайно великий виклик, як для людини, яка працювала в системі освіти і також була вчителем, щоб ця концепція була не тою, яку ми з вами переживемо, а тією, яка нас переживе», - наголосила Ліля Гриневич.

Однією з найбільших проблем Лілія Гриневич назвала недостатнє фінансування сфери освіти.

«На тлі всього цього безгрошів’я і війни, в яку зараз вкладається дуже багато з державного бюджету, вже 5% ВВП йде на армію, а фінансування освіти зменшено до 5,2% ВВП. І ми заручники цієї всієї ситуації. Мусить бути розуміння, що освіта - це теж частина національної безпеки країни. Так само як армія. Тому що той розкол, який ми маємо в суспільстві, те , що частина людей залишилася і підтримує терористичний режим - це є теж наслідок неуваги до освіти. І того, що були вчителі, які згодовували дітям цінності іншої країни. І ми з вами на межі знаходимося третій рік, тому що фінансування постійно падало в 2014 рік, 2015, 2016 рік. Далі вже все. І буде боротьба за бюджет 2017 року».

Як повідомляв Житомир.info, 2 червня до Житомира прибули з візитом перша леді України Марина Порошенко та міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Після зустрічі у міськраді мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що відпускні кошти педагогічним працівникам міста вдалося частково виплатити за рахунок економії на енергоносіях.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі