Політика

Анатолій Лисенко: треба радикально діяти, а не беззмістовно балакати-критикувати!

3 June 2016, 18:20

18 травня Житомирський міськвиконком затвердив нові тарифи для більшості ЖЕКів міста. Членів міськвиконкому критикують за це голосування – в тому числі і мене.

Популісти не здатні сказати що-небудь конкретне стосовно прийнятого рішення – а просто відстоюють позицію «тарифи не треба збільшувати». При цьому руйнівні наслідки не затвердження коригування тарифів з квартплати для міста, ніхто не озвучує.

Стверджую прямо: людей вводять в оману!, - але громадськість і пересічні житомиряни просто не бачать майбутні негативні наслідки реалізації вимог популістів.

Принципова різниця між тарифами на енергоносії та квартплату

Перша масштабна брехня популістів – це загальний підхід до усіх видів тарифів, що принципово відрізняються за суттю між собою, - а також за наслідками прийнятих по ним рішень.

Після міськвиконкому дехто звинувачував мене: радикали проти нових тарифів на енергоносії на всеукраїнському рівні – ти зраджуєш партію, голосуючи за коригування місцевих житлово-комунальних тарифів.

По-перше, уточнюю - радикали дійсно виступають проти різкого збільшення вартості електроенергії та газу – ключових загальноукраїнських тарифів, що автоматично впливають на інші житлово-комунальні тарифи. А саме теплопостачання – основна витратна частина - це вартість газу; водопостачання – електроенергія на перекачування води. Суттєво впливають вони і на квартплату – електроенергія для освітлення та робіт, а також опалення технічних та адміністративних будівель та приміщень.

Якщо влада збільшила вартість газу та електроенергії – тарифи на квартплату будуть підвищені автоматично (це навіть передбачено законом – про що далі). У разі ж бездіяльності міської влади – ми просто витрачатимемо і так дефіцитні кошти міського бюджету на «тарифну різницю».

По-друге, збільшення вартості електроенергії та газу для населення – не було і не є в Україні неминучим, а навпаки – запрограмовано діючою владою задля збільшення доходів олігархів.

Значна частина вартості газу, що видобувається для потреб населення в Україні – це податки. Насамперед це «газова рента», потім ПДВ, податок на прибуток.

Влада визнає, що «Нафтогаз» і «Укргазвидобування» стануть надприбутковими – зможуть гасити збитки часів Януковича, тобто вкрадене олігархами, які не хочуть повертати це і переклали збитки на населення новими тарифами. Якби замість надвисокого оподаткування газу, Петро Порошенко та інші олігархи сплачували податки зі своїх офшорних компаній – тариф на газ можна було б знизити як мінімум удвічі.

Значна частина вартості електроенергії – це знов таки маніпуляції олігархів. А саме завищена вартість вугілля, що видобувається компаніями Ріната Ахметова. До цього додаються втрати від розкрадання за різними схемами державних компаній – «Укрнергоатома», «Центренерго» та «Укргідроенерго».

Видаткова частина ж тарифу на квартплату

… базується на іншій системі видатків: фактично пов’язана з переліком послуг та їх собівартістю, на яку не може впливати міськвиконком. Чи можемо ми скасувати підвищення мінімальної заробітної плати та інфляцію? Чи можемо не враховувати підвищення вартості електроенергії?

Хочемо низькі чи нульові тарифи на квартплату? Теоретично це можливо! – вимикаємо освітлення місць загального користування і економимо на видатках на електроенергію. Ходимо «впітьмах» і травмуємося – але тариф нижче і економимо! Ліфти також доведеться або вимкнути, або виокремити ще одним тарифом: електроенергія для роботи та обслуговування.

Далі не враховуємо інфляцію, зростання мінімальної зарплати – і не коригуємо цю частину тарифів. Кількість двірників зменшується – засміченість зростає. Ми економимо на більш низькому тарифі – але маємо виходити щотижня на «толоки» і прибирати самостійно, або отримуємо засмічені двори. Можна навіть ще більше зекономити на тарифі на квартплату – звільнити усіх двірників і перетворити за рік-два Житомир на помийну яму. Будемо слухати популістів і демонструвати наслідки реалізації їх програм – чи недопустимо перетворення міста на помийну яму?

Що цікаво, адепти низьких тарифів потім не зізнаються, що помийна яма – прямий наслідок реалізації їх гасел. Навпаки: будуть знов таки критикувати міську владу і міськвиконком, що допустив реалізацію їх нерозумних (за наслідками) і хитрих (за намаганням безпідставно здобути політичний капітал через безпідставну критику влади) водночас пропозицій про низькі тарифи!

Чи можна не коригувати тариф на квартплату?

Тепер проаналізуємо наслідки для міста у разі відмови від коригування тарифів. По-перше, обсяг реально виконаних робіт буде зменшуватися. По-друге, порушення прямої норми закону матиме наслідком виникнення зобов’язань з міського бюджету по відшкодуванню тарифної різниці.

Чи має Житомир ці кошти – мільйони гривень? Чи може чимось компенсувати їх? – Грошей немає і компенсувати їх нічим! А виконувати ст. 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» доведеться…

У разі ж коригування тарифу на квартплату, ми матимемо можливість оформлювати городянам житлові субсидії – тобто отримати з державного бюджету додаткові кошти. Все одно платимо багато податків – хоч за рахунок житлових субсидій повернемо частину коштів до міста…

Чи можна боротися з неефективними ЖЕКами заниженими тарифами?

Популісти пропонують нібито просту схему: «нехай крадуть – але з низьких тарифів!». Тобто легалізують корупцію і її пасивне сприйняття житомирянами!

Але ж на відміну від тарифів на газ чи електроенергію, витрачання коштів з квартплати можливо перевірити на місцевому рівні! Лише байдужість городян дозволяє працювати ЖЕКам неефективно – і ми маємо з цим радикально боротися!

Наші радикальні дії

Нажаль, жоден мій критик – навіть з числа депутатів від Радикальної партії, не надав жодних пропозицій-розрахунків чи фактів. Сподіваюся, що Роман Мосійчук – депутат Житомирської райради від Радикальної партії і мешканець Житомира, що активно виступав проти відкоригованих нами тарифів на квартплату, почне радикально діяти. А саме проаналізує розрахунки і діяльність ВЖРЕП №6 – що будуть готуватися для коригування, і надасть свої конкретні пропозиції. Обіцяю їх детальний розгляд на засіданні міськвиконкому.

Аналогічно, сподіваюся що й інші радикали будуть аналізувати свої ВЖРЕПи чи приватні компанії-управителів будинків.

Закликаю усіх житомирян:

- подавайте інформаційні запити і цікавтеся наданими послугами, виявляйте бездіяльність і крадіжки;

- подавайте скарги до Антимонопольного комітету, міськвиконкому, інспекції із захисту прав споживачів, суду;

- реєструйте претензії споживачів до виконавців: нема послуг чи вони неякісні – напишіть передбачені законодавством «папери»;

- створюйте громадські організації споживачів ЖКГ або ОСББ.

Зі свого боку, я займаюся Руднею – створюю громадську організацію із захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг цього мікрорайону. Разом проаналізуємо діяльність ВЖРЕП №5 і вживатимемо усі заходи.

Я не можу охопити все місто – членство в міськвиконкомі є діяльністю на громадських засадах. Але все ж таки ініціюю створення разом із фракцією Радикальної партії загальноміських інструментів із захисту прав споживачів:

1) окремий виконавчий орган ради, що займатиметься захистом прав споживачів житлово-комунальних послуг;

2) органів самоорганізації населення з контрольними повноваженнями в сфері ЖКГ відповідно до п.6 ч.1 ст. 14 та ст. 15 Закону України «Про органи самоорганізації населення».

P. S. До речі, це не останнє коригування в цьому році – вартість електроенергії буде періодично підвищуватися, а ЖЕКи, відповідно до ст. 31 закону, звертатимуться до міськвиконкому за черговим коригуванням тарифів. Отже є реальні можливості їх проаналізувати і зробити справедливими та ефективними – а не сидіти і підтримувати гасла популістів… 

Анатолій Лисенко, член Житомирського міськвиконкому від Радикальної партії 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі