Суспільство

Пільгові категорії жителів Житомирської області зможуть безкоштовно пройти обстеження на МРТ

9 June 2016, 12:54

9 червня у приміщенні Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського відбулося офіційне відкриття роботи магнітно-резонансного томографа.

Головний лікар обллікарні Богдан Леськів подякував керівникам області за гарний подарунок.

«Сьогодні у всій області надзвичайно велике свято – відкриття магнітно-резонансного томографа. Це дослідження, яке не тільки в Україні, а й в усьому світі є вершиною досліджень, які можна тільки проводити. Саме основне, що це дослідження абсолютно не шкідливе для здоров’я, ніяких побічних дій у процесі обстеження немає. Те, що сьогодні відкрилося МРТ – це безумовно гарний подарунок відповідальної влади жителям нашої області. Дякую вам, за таке мудре рішення. Для того, аби він працював у нас є всі необхідні технічні документи, як на приміщення так і на сам апарат, і він вже може працювати. Перших 2-3 місяці апарат працюватиме в 2 зміни, а потім, коли будуть відпрацьовані відповідні комунікації з районами, він буде працювати цілодобово. Планові обстеження починаються з сьогоднішнього дня», – розповів Богдан Леськів.

Голова Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська повідомила присутнім про те, що пільгові категорії населення зможуть пройти МРТ безкоштовно.

«Було багато проблем, але ми їх вирішили. Ми вчора з головою облдержадміністрації Сергієм Машковським підписали розпорядження про перелік пільгових категорій, щодо права пільгового користування МРТ. На безкоштовне забезпечення розхідними матеріалами для проведення МРТ мають право: важкі реанімаційні та ургентні хворі, військовослужбовці, працівники ЗСУ, Нацгвардії, інших силових структур області, що брали участь в АТО, члени сімей загиблих, ветерани Великої Вітчизняної війни, діти війни, діти-інваліди всіх груп, інваліди І-ІІ груп, діти з онкологічними захворюваннями, особи, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, пенсіонери, переселенці, малозабезпечені верстви населення. Ми будемо виділяти кошти з обласного бюджету, щоб всі ці категорії змогли безкоштовно користуватися магнітно-резонансним томографом», – сказала Анжеліка Лабунська.

Начальник управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Олександр Торбас розповів Житомир.info, скільки коштуватиме обстеження для не пільгових категорій населення.

«Лікарняна каса забезпечить повністю всіх своїх розхідними матеріалами, вони будуть отримувати безкоштовно за рахунок лікарняної каси. Якщо не пільгові категорії, чи люди, які приїдуть з іншої області, однозначно вони не можуть безкоштовно пройти. Поруч є 2 аптеки, і вони купують плівку для того, щоб пройти МТР. Плівка сьогодні коштує від 70 до 200 грн, оце буде і все. Сама послуга буде безкоштовною.

Магнітно-резонансний томограф коштував 29 млн 400 тис. грн, а ремонтні роботи, якщо не помиляюся, мільйон триста. Зроблено все за дуже короткий період. Це МРТ – це врятовані життя людей, це буде вчасна діагностика і правильне лікування. І сьогодні на ранніх стадіях багато буде встановлено хвороб, і люди зможуть вчасно пролікуватися, і повернутися до повноцінного життя. В середньому на одного пацієнта йде від 20 до 40 хвили на обстеження, навіть якщо ми за добу, це ми вже прорахували, подивимося 20 пацієнтів за 24 години, то за 10 діб це буде 200 пацієнтів, тобто ви розумієте, це не мала кількість. Сьогодні жоден приватний томограф не має такої моделі, вони не нові. Такий томограф має бути цілодобовим в штаті, якщо я не помиляюся, працюватиме 6 лікарів. Тут шкідливості ніякої немає. У комп’ютера є шкідливість, там променеве навантаження, а тут такого немає.  МРТ можна робити маленьким дітям, вагітним, те що в комп’ютерній томографії дуже обмежено. Апарат 2015 року. Якщо сьогодні взяти приватну структура, то там апарат 2005 року.

Аби могли обстежитися пільгові категорії – ми поки що заклали мільйон. Ми будемо дивитися скільки у нас їх буде (обстежень), аби потім розраховувати річний бюджет. Зараз іде процедура закупівлі плівки і контрастних речовин. Ми подивимося, наскільки нам його вистачить. Ми хочемо взагалі розробити обласну програму, аби ці кошти не просто виділялися, а це була програма, і люди знали, хто є пільговик. Але воно буде працювати тільки за направленням лікаря. Просто так МТР ніхто не буде робити. У нього багато програм, на різні частини тіла. Ця послуга буде доступна абсолютно для всіх, і це вже буде не півтори, і не 2 тисячі гривень.

Мені сьогодні приємно відмітити, що у голови облради з’явилося бажання купити комп’ютерний томограф. Місце під нього є, і якщо будуть стояти 2 таких томографа, то це буде повний комплекс», – наголосив Олександр Торбас.

Як повідомляв Житомир.info, під час сесії обласної ради 10 вересня 2015 року начальник управління охорони здоров’я Олександр Торбас говорив про те, що приміщення у відділенні, яке збудоване під МРТ за кошти обласного бюджету, здали в оренду на 10 років приватній фірмі. Тоді ж голова облради Віталій француз доручив юристам опрацювати питання про розірвання угоди оренди приміщення. В жовтні президія обласної ради погодила виділення 868 тис. грн. на будівництво приміщення в обласній клінічній лікарні ім. О. Ф. Гербачевського для встановлення комунального магнітно-резонансного томографа. За виділення грошей депутати проголосували на сесії 15 жовтня 2015 року. У грудні 2015 року громадськість запевнили, що МРТ може бути встановлений у лютому 2016 року. 3 лютого 2016 року приміщення для встановлення комунального МРТ в Житомирській обласній лікарні було повністю готове до роботи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі