Місто

Влада Житомира планує придбати автобуси для мікрорайонів, куди не їздить електротранспорт

14 June 2016, 11:00

16 червня на сесії Житомирської міськради депутати мають проголосувати за внесені зміни до програми розвитку міського електротранспорту.

Проект рішення сесії міськради «Про внесення змін до Програми розвитку міського електротранспорту м. Житомира на 2016-2018 роки» опублікований на сайті мерії 13 червня 2016 року.

«Розглянувши клопотання комунального підприємства «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» міської ради та відповідно статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про міський електричний транспорт» міська рада вирішила: Внести зміни до Програми розвитку міського електротранспорту м. Житомира на 2016-2018 роки, затвердженої рішенням Житомирської міської ради від 16.03.2016 №167 та викласти в новій редакції», – йдеться у проекті рішення.

Заступник мера Житомира Дмитро Ткачук розповів Житомир.info, коли у місті з’являться комунальні автобуси та електробуси.

«Це цільова програма і вона описана на три роки. Це не зміни, які вносяться зараз, це була програма, яка була проголосована на початку року. На статтю по автобусах було закладено 5 млн грн. По електробусам на 2016 рік немає закладеної суми, але в цілому, як перспективний напрямок, по якому маємо намір рухатися, воно в програмі є. І відповідно, якщо у 2017 році все буде складатися добре, і ринок електробусів розвиватиметься, і у міської ради будуть кошти, то будемо говорити про фінансування і виділення такого фінансування в 2017 чи 2018 роках.

На сьогоднішній момент важко сказати, скільки в 2017 році планується закупити електробусів, тому що не в українських реаліях економіки прогнозувати ціни. Це суто технічне питання, яке може, десь через півроку, може щось змінитися на ринку, хтось масово запустить китайський випуск дешевих електробусів, і вся Україна почне їх купувати. Такі речі прогнозувати складно. Буде плануватися бюджет, будемо уточнювати ціни на ринку, будемо дивитися на скільки це доцільно, першочергово. Моя позиція така, що не можна того робити в форматі якихось показушних речей закупивши один, він абсолютно не рятує комунальне підприємство. Тому, якщо купувати, що стосується і автобусів, то це має бути кілька штук, які зможуть закривати той чи інший маршрут. Зараз цифри на закупівлю одного електробуса стартують від 8 млн грн, ми розуміємо, що це серйозні цифри, і на сьогоднішній момент можна купити за ці гроші 5-6 автобусів, і це буде раціональніше, ніж купити один електробус.

Поки що ми плануємо комунальним транспортом закрити мікрорайони Маликова, Максютова, Мальованка. Ми планували придбати порядку 7 одиниць на початку року, але наше законодавство і ціни не стоять на місці, відповідно на сьогоднішній момент виросли і ціни по закупівлі. І разом з тим є обмеження на ввіз в Україну взагалі б/у автобусів і обмеження по екологічним викидам. Той автотранспорт, який відповідає всім нормам, зараз у рази два дорожчі тому, тієї суми, яку ми виділяли, планували виділити, вистачає буквально на 4 автобуси. Ми розглядаємо зараз інші варіанти», – розповів заступник Житомирського міського голови.

Також Дмитро Ткачук повідомив, що якщо будуть придбані автобуси, то проїзд у них буде прирівняний до вартості проїзду в електротранспорті.

«Якщо ми їх купуємо і запускаємо їх в мікрорайони, де немає електротранспорту, то ціна має у них бути прирівняна до вартості проїзду в електротранспорті», – резюмував Дмитро Ткачук.

Нагадаємо, на 16 червня мер Житомира Сергій Сухомлин скликає десяту (позачергову) сесію міської ради.

Як повідомляв Житомир.info, на початку листопада 2015 року керівник ТТУ мріяв про «космічний транспорт» для житомирян за 28 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі