Влада

З ким влада Житомирської області підписала «бурштиновий» меморандум

15 June 2016, 10:50

14 червня голова обласної ради Анжеліка Лабунська, голова облдержадміністрації Сергій Машковський, Житомирський міський голова Сергій Сухомлин та директор UAB «AMBER TRIP» Гедрюс Гунтарюс підписали Меморандум про співробітництво та взаємодію.

Про це повідомили прес-служби облради та ОДА.

«Цей документ став першим кроком для врегулювання видобутку та реалізації бурштину на території Житомирщини. Як повідомив Гедрюс Гунтарюс, через Міжнародну біржу-виставку, яка діє у столиці Литви Вільнюсі вже впродовж 20 років, світові промислові компанії здійснюють продаж і закупівлю дорогоцінних каменів і металів та виробів з них, у тому числі й з бурштину. І на сьогодні вже майже 300 компаній з усього світу, які співпрацюють з біржею, зацікавлені у легальній закупівлі бурштину для виробництва власної продукції. Ініціатором підписання такого Меморандуму стала голова обласної ради Анжеліка Лабунська, яка вважає, що бурштин – це майбутнє і процвітання Житомирської області», - йдеться в інформації на сайті обласної ради, опублікованій під заголовком «За ініціативи Анжеліки Лабунської підписано Меморандум про співробітництво з Інтернаціональною бурштиновою біржею».

Фото з сайту облради

Наступним кроком після підписання меморандуму має стати створення комунального підприємства з видобутку бурштину. Його, за словами голови обласної ради Анжеліки Лабунської, планують утворити на черговій сесії обласної ради: «У нас є величезні ресурси, є необхідна інфраструктура. Але потрібно, щоб все відбувалося у легальному руслі. Сподіваємося на обмін досвідом з видобутку та відновлення земель». Комунальне підприємство, яке планується створити, займатиметься не лише видобутком та переробкою бурштину, але й відповідатиме за рекультивацію земель після виробничої діяльності.

В інформації облдержадміністрації «Житомирщина перша в Україні уклала меморандум про співпрацю з бурштиновою біржею» зазначається, що Машковський покладає сподівання на співпрацю з литовськими партнерами в питанні легалізації видобутку бурштину.

«Голова ОДА Сергій Машковський зазначив, що на Житомирщині склалася парадоксальна ситуація: «Маємо багато покладів бурштину, але в той же час ці райони найбільш депресивні. Саме в цих районах люди повинні використовувати наявний ресурс на розвиток громад. Біржа – це ще один крок до легалізації видобутку бурштину. Ми перші в Україні, хто підписує меморандум з міжнародною біржею. Для нас важливо, щоб він не залишився на папері як документ про наміри, а став основою подальших дій легалізації видобутку бурштину», - пише прес-служба ОДА.

Одна зі статей підписаного Меморандуму

Також облдержадміністрація цитує міського голову Сергія Сухомлина.

«Ми розвиваємо майданчик індустріального парку. Він може стати і платформою для підприємства з видобутку бурштину. Крім близького розміщення до столиці, на сьогодні Житомир має і свій аеропорт, що допоможе налагоджувати співпрацю з іншими країнами. Я зацікавлений в тому, щоб цей проект працював у Житомирі», – заявив Сухомлин.

У своїх релізах UAB «AMBER TRIP» житомирська влада називає «Інтернаціональною бурштиновою біржею». В Інтернеті також можна знайти інформацію, що UAB «AMBER TRIP» - це Міжнародна Балтійська виставка ювелірних виробів, компанія займається організацією виставок, має вісім офіційних співробітників, річний фінансовий обіг на рівні 300-500 тис. євро. Про цьогорічний міжнародний виставковий форум «Amber trip-2016» писав сайт DELFI.

Як повідомляв Житомир.info, 22 березня під час візиту лідера ВО «Батьківщина» до Житомира, голова облради Анжеліка Лабунська розповідала про створення підприємства з видобутку бурштину і говорила, що вже проводяться переговори щодо будівництва заводу з переробки бурштину. На другому пленарному засіданні сесії Житомирської обласної ради  28 квітня депутати планували розглядати звернення щодо врегулювання на законодавчому рівні питання видобутку бурштину та питання створення КП «Бурштин Полісся».

Фото з сайту ОДА

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі