Влада

Голова Житомирської облради Анжеліка Лабунська про шляхи легалізації видобутку бурштину та завод по переробці

22 March 2016, 18:53

Важка техніка, потужні мотопомпи та десятки, якщо не сотні людей, які незаконно видобувають бурштин – відео Державної прикордонної служби демонструє, що попри заяви чиновників та правоохоронців на півночі України продовжують орудувати бурштинокопачі. Про необхідність повернення стратегічно важливої галузі виробництва під контроль держави говорила 22 березня у Житомирі лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

«Видобуток бурштину – один з дуже важливих ресурсів держави. Це мільярди доларів, які може отримати країна, якщо правильно організовано, легалізовано, якщо є правильна система продажу бурштину, а краще - обробки і продажу, і це державна політика. Але, на жаль, те що ми бачимо – високопосадовці України відчувають себе тимчасовими і тому просто «кришують» ту мафію, і отримують від цього гроші», - зазначила Юлія Тимошенко.

В свою чергу, голова Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська вважає, що легально видобувати бурштин можна створивши комунальне підприємство – «Бурштин Полісся».

«Депутати Житомирської обласної ради пішли двома шляхами: є пропозиції від державних підприємств на підставі угод перевести видобуток бурштину у законне русло, є, з іншої сторони, пропозиції створення комунального підприємства. Сьогодні такі держави як ОАЕ, Китай зацікавлені в офіційній купівлі бурштину. Більш того, вже проводяться переговори для того, щоб побудувати завод з переробки бурштину, щоб ми його відправляли не як сировину, а вже в виробах», - розповіла Анжеліка Лабунська.

Чи створювати КП «Бурштин Полісся» - вирішуватимуть депутати обласної ради. Відповідно до проекту рішення, керівника комунального підприємства Анжеліка Лабунська призначатиме особисто.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі