Влада

Житомирська обласна рада впритул наблизилася до видобутку бурштину

7 April 2016, 14:35

28 квітня, на другому пленарному засіданні сесії Житомирської обласної ради депутати будуть розглядати звернення щодо врегулювання на законодавчому рівні питання видобутку бурштину та питання створення КП «Бурштин Полісся».

Відповідні проекти рішень сесії опубліковані на сайті облради.

Розроблений управлінням екології та природних ресурсів Житомирської ОДА  проект рішення «Про звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України щодо врегулювання на законодавчому рівні питання видобутку бурштину та рекультивації порушених земель, у тому числі на радіоактивно забруднених територіях» опублікований 5 квітня.

«Верховною Радою України 23.04.15 було прийнято за основу проект Закону України «Про видобування та реалізацію бурштину». Законопроект визначає правила видобутку, реалізації, зберігання, перевезення і обробки бурштину-сирцю на території України. Проте у проекті Закону України не врегульовані питання охорони навколишнього природного середовища, рекультивації порушених земель з урахуванням особливостей видобутку бурштину на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідно до Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». Враховуючи актуальність проблеми, яка може призвести до непередбачуваних соціальних і екологічних наслідків, просимо вжити невідкладних заходів щодо законодавчого врегулювання порушених питань. Прийняття вищезазначеного Закону України дозволить знизити рівень соціальної напруги і забезпечити стійкий соціально-економічний розвиток Житомирської області, не погіршуючи стан навколишнього природного середовища територій», - йдеться у зверненні, яке планують прийняти на четвертій сесії обласної ради сьомого скликання 28 квітня 2016 року.

Проект рішення про створення комунального підприємства «Бурштин Полісся» був опублікований на сайті 31 березня, після завершення першого пленарного засідання четвертої сесії облради.

«Комунальне підприємство «Бурштин Полісся» Житомирської обласної ради (надалі – Підприємство) засноване на спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області і перебуває в управлінні Житомирської обласної ради (надалі – Орган управління майном)», - зазначається в проекті статуту майбутнього КП.

Метою господарської визначено: одержання прибутку, забезпечення суспільних потреб у продукції, роботах та послугах Підприємства, здійснення діяльності, спрямованої на отримання доходів до обласного бюджету. Статутний капітал Підприємства пропонують встановити у розмірі 100 гривень.

В проекті статуту також детально прописані основні напрямки діяльності:

здійснення видобувної, геологорозвідувальної, виробничої, торговельної, консультаційної, посередницької, інвестиційної, інноваційної, культурно-освітньої та будь-якої іншої господарської та підприємницької діяльності, що не суперечить чинному законодавству України.

здійснення матеріально-технічного та фінансового забезпечення масштабних міжнародних проектів та вітчизняних будівельних, виробничих і комерційних проектів шляхом залучення кредитів, позичок, інвестицій тощо;

добування корисних копалин, переробка природного каменю, виробництво виробів з природного каменю;

виробництво та реалізація будь-якої продукції, необхідної для здійснення діяльності Підприємства;

виконання геологорозвідувальних робіт;

видобування дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, виготовлення та реалізація виробів з їх використанням;

збирання, переробка твердих та рідких відходів виробництва, що містять дорогоцінні метали й дорогоцінне каміння, та їх брухту;

пошук (розвідка) та експлуатація родовищ корисних копалин, дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння;

надання інших допоміжних комерційних послуг;

надання допоміжних послуг у сфері добування інших корисних копалин і розроблення кар’єрів;

добування декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю;

рекультивація земель;

добування торфу;

добування інших корисних копалин і розроблення кар'єрів;

виробництво вапна та гіпсових сумішей;

технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів;

організація оптової та роздрібної торгівлі матеріалами, сировиною, продукцією виробничо-технічного призначення, товарами народного споживання;

надання транспортних, побутових і сервісних послуг;

виконання проектних і пошукових робіт в галузі будівництва, геодезії, картографії, діяльність по впровадженню досягнень науки і техніки в виробництво, сферу обслуговування;

виробництво, тиражування та реалізація наукових розробок;

торгово-посередницька діяльність;

виконання посередницьких, комерційних, дилерських, консалтингових та дистриб’юторських послуг виробничого і невиробничого характеру, включаючи створення торговельного дому, здійснення угод по експорту-імпорту, торгівля зовнішня;

організація і проведення конференцій, симпозіумів, виставок, аукціонів;

надання послуг у проведенні технічних, економічних, юридичних та інших консультацій;

сприяння розвитку народних промислів, організація підприємств та майстерень народних промислів, реалізація виготовленої ними продукції;

виконання робіт із вивчення ринку;

здійснення зовнішньоекономічної діяльності;

здійснення інших видів господарської діяльності, не забороненої чинним законодавством України.

Нагадаємо, проект рішення про створення КП «Бурштин Полісся» депутатська комісія з питань екології та використання природних ресурсів розглядала ще 18 березня, але проект рішення опублікували майже через два тижні.

Як повідомляв Житомир.info, під час візиту 22 березня лідера ВО «Батьківщина» до Житомира, голова облради Анжеліка Лабунська розповідала про створення підприємства з видобутку бурштину і говорила, що вже проводяться переговори щодо будівництва заводу з переробки бурштину.

Свіже відео Держприкордонслужби про видобуток бурштину у Рівненській та Житомирській областях дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі