Політика

Нардеп Борислав Розенблат привітав житомирських медиків грамотами Верховної Ради та розповів про свій новий законопроект

23 June 2016, 18:04

 22 червня народний депутат України від м. Житомира Борислав Розенблат подав до Верховної Ради законопроект про обов’язкове медичне страхування.

Про це він розповів 23 червня на зустрічі з житомирськими медиками у приміщенні міської дитячої лікарні та ЦМЛ №1, де вручав нагороди Верховної Ради України заступнику головного лікаря медичної частини КУ «Центральна дитяча міська лікарня» м. Житомира Довгаль Світлані Миколаївні та завідувачу терапевтичного відділення №1 КУ «Центральна міська лікарня №1» Кочурі Сергію Володимировичу.

Обоє лікарів отримали з рук нардепа Грамоти Верховної Ради України «За заслуги перед  українським народом» та медалі.

«Вчора подав на вичитку у Верховну Раду свій законопроект про обов’язкове медичне страхування, він ще не підписаний. Це більш соціальна, ніж медична реформа, вона відноситься до медицини опосередковано, тому що це кошти. Це буде дуже важка реформа, де головним буде не койко-місце, а акт виконаних робіт. Але за нього кожна людина буде платити сповна. Бо кожна людина, яка щомісяця сплачуватиме внески, захоче високого рівня послуг і обиратиме заклад, де вони захоче отримувати допомогу. Це не лікарняна каса, а страховка, яка починається від народження і закінчується старістю: спочатку платять батьки за своїх дітей, потім роботодавці, соціальні служби, далі – пенсійний фонд. Безкоштовної медицини нема і не буде. Медики повинні отримувати добру зарплату, а не жити за рахунок того, що принесуть», - вважає депутат.

Борислав Розенблат навів приклад Німеччини, де медичне страхування працює з 1860 року.

«Є європейський досвід – Німеччини, Франції, Ізраїлю, США, де це працює десятиліттями. Там люди не бояться лікарень і можуть розраховувати на допомогу, вартість якої наперед оплатили. Це тяжкий законопроект, буде супротив, у першу чергу – з боку самого міністерства, тому що їм треба бюджет. Доки фармацевти керуватимуть міністерством охорони здоров’я, у нас не буде медицини. Поки не стануть лікарі управляти своїми лікарняними закладами і не будуть відповідати перед людьми за виконану роботу, до того часу нічого не зміниться. Я хочу, що кожен медичний заклад міг закуповувати те, що йому необхідно, щоб надавати якісну медичну допомогу», - розповів нардеп.

Борислав Розенблат також озвучив цифру у 70 мільярдів гривень, які не оподатковуються і які люди тратять на ліки і перебування в медичному закладі.

«Із 120 млрд грн, які сьогодні «крутяться» в галузі охорони здоров’я, 47 млрд – це державний бюджет, ще 7-8 млрд – місцевий бюджет або державна субвенція. Все інше – це неоподаткований бюджет, близько 70 млрд грн. Це гаманець наших людей, які сьогодні повинні іти в аптеку, купувати ліки в три рази дорожче», - розповів депутат.

Також Борислав Розенблат повідомив, що вирішив направити 10 мільйонів гривень, які йому як депутату виділяться для потреб округу, на ремонт житомирських лікарень та придбання медичного обладнання.

«Завтра (24 червня – ред.) відбудеться засідання Уряду, на якому розглядатимуться моє звернення як народного депутата про виділення 10 мільйонів гривень трьом житомирським лікарням – центральним міським лікарням №1, №2 і дитячій лікарні. В мене є повідомлення міністра фінансів про те, що він вже зробив подання, і це подання вже пройшло в Мінфін. Завтра на уряді буде поставлена крапка з цього приводу», - сказав народний депутат.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі