Місто

Електронний квиток та нічний транспорт: що варто Житомиру перейняти у країн ЄС

29 June 2016, 11:08

Переповнені маршрутки, що у гонитві за пасажирами підрізають одна одну в години-пік і з’їжджають з маршрутів у вечірній час, та повільний, застарілий електротранспорт, який вже багато років є збитковим і потребує оновлення, - з такими реаліями стикаються мешканці Житомира, які користуються громадським транспортом.

Попри те, що у серпні 2015 року влада Житомира провалила транспортну реформу, назвавши її експериментом, за останній рік у пасажирів з’явилося більше можливостей контролювати роботу громадського транспорту.

На офіційному сайті Житомирської міської ради у розділі «Транспорт м. Житомира» розмістили повну інформацію про перевізників зі схемами і графіками руху громадського транспорту, даними про перевізників та інформацією про пільги, які мають пасажири.

Також інформація про прибуття транспорту відображається на так званих «розумних» зупинках, подарованих Житомиру компанією «Автоімідж», а рух тролейбусів та маршруток можна відслідковувати у реальному часі через мобільний додаток. В онлайн-режимі можна подати скаргу на неналежну якість транспортних послуг, також міська влада проводить смс-моніторинг роботи транспорту – пасажир може надіслати смс-повідомлення з кодом порушення та номером маршрутки і ця інформація гарантовано надійде до заступника міського голови.

Щоб наблизити якість роботи житомирського транспорту до європейського рівня і вказати владі на проблеми, житомиряни зареєстрували цілу низку петицій, в яких просили оприлюднити на зупинках графіки руху громадського транспорту, забезпечити Wi-Fi у транспорті і на зупинках, ввести електронні проїзні квитки, з можливістю поповнення рахунку через банківську картку й платіжні термінали.

У відповідь на петицію про підвищення якості роботи громадського транспорту в січні у міській раді пообіцяли таке: «Пропозиція щодо надання вільного доступу до мережі Інтернет за допомогою Wi-Fi в усіх суб’єктах міського транспорту всіх маршрутів і на всіх зупинках буде враховано при внесенні змін до відповідних галузевих Програм. При внесенні змін до Програми розвитку міського електротранспорту на 2015-2017 рр. буде розглянуто питання впровадження системи «Єдиний електронний квиток», за допомогою якого буде можливо запровадити електронні проїзні квитки та їх поповнення через відповідні термінали та банківські установи».

Навіщо Житомиру єдиний квиток?

Спробуємо розібратися, як єдиний квиток діє у Європі і як зможе вплинути на роботу громадського транспорту Житомира?

У країнах Євросоюзу усі види транспорту (метро, автобус, тролейбус, міська електричка, трамвай) інтегровані між собою і там діє єдиний квиток. Він може бути у паперовому вигляді, або як картка, на якій міститься певна кількість поїздок. Паперові квитки треба компостувати, але не таким компостером, який донині можна побачити у житомирських тролейбусах, а спеціальним приладом, який вибиває на квитку дату і час поїздки. Щоб заплатити за проїзд карткою – достатньо притулити її до валідатора.

Кондукторів у транспорті немає, але є контролери, які можуть виписувати великі штрафи за безквитковий проїзд.

Єдині квитки бувають різні: базові (на 15 хв. чи на 5 зупинок, без права пересадки тощо), групові (один квиток на групу від 2 до 5 людей), проїзні на день, три дні тощо. Вони діють або на один напрямок чи на кілька маршрутів, які рухаються в одному напрямку, або на всі види транспорту.

Аналітики Інформаційної кампанії «Сильніші разом!» упевнені – Україні потрібен саме електронний, а не паперовий єдиний квиток, адже він дозволить вивести з обігу «живі гроші», місто матиме об’єктивну інформацію про пасажиропотоки на маршрутах і зробить прозорим перевезення пільговиків та інших пасажирів.

Щоб запустити автоматизовану систему оплати проїзду в Україні, потрібно врегулювати це питання на законодавчому рівні. Втім, поки цього не відбулося, різні українські міста намагаються самотужки проходити цей шлях і обирати для себе оптимальну модель єдиного квитка.

Про впровадження електронного квитка в житомирському електротранспорті всерйоз заговорили більше року тому. Попри аргументи, що ця система дозволить суттєво заощаджувати гроші ТТУ, депутатів насторожувала сума, необхідна на її впровадження - 9 млн грн. Також противники нововведення обурювалися, що після встановлення у транспорті валідаторів усі житомирські кондуктори залишаться без роботи.

Про те, чи варто чекати житомирянам на введення цієї системи у міському транспорті, розповів заступник міського голови Дмитро Ткачук.

«Процес цей не простий. Той же самий Львів, який хотів до Євро-2012 запустити електронний квиток, на даний момент ще веде ці підготовчі процеси. Так само у Вінниці. Ми довго обирали і обрали більш спрощену модель. Були й інвестиційні пропозиції для міста, коли інвестор обіцяв встановити все обладнання за свій кошт, а місто потім сплачує тільки відсоток від виручки. Але ми розуміємо: все, що дешево, потім дорого коштує. Тому ми зараз зупинилися на достатньо спрощеній моделі, коли у кожному тролейбусі буде кондуктор. У кондуктора буде мобільний термінал, який друкуватиме чек. Тобто людина прийшла, картку відсканувала, отримала чек. На першій стадії можна буде і готівкою розрахуватися, але ми стимулюватимемо, щоб все більше людей переходило на картку, крім того буде висіти валідатор, де люди можуть самообслуговуватись. Упродовж цього перехідного періоду той, в кого є картка і хто може розібратися сам - отримує квиток, підійшовши до валідатора. Тим пасажири, яким важко розібратися самим, допомагатимуть кондуктори», - розповів Дмитро Ткачук.

Навіть така спрощена модель надасть безліч переваг:

«Ми отримуємо як мінімум реальні цифри по кількості пасажирів, по кількості пільговиків, по кількості платних категорій громадян. Ми отримуємо можливість відходу від готівкового обігу, людям, які будуть поповнювати свою картку для проїзду, не потрібно буде заморочуватися над готівкою. Обсяг готівки у кондуктора зменшиться, це більш контрольований процес над грішми. Наступним етапом має бути розбудова мережі, цей квиток має діяти у всіх видах транспорту, а пересадка між видами транспорту не повинна додатково оплачуватися. Це дасть можливість краще побудувати транспортну мережу. Зараз виникають проблеми з тим, що у нас надто багато маршрутів, бо кожен хоче їхати з точки А в точку Б без пересадки. Якщо буде пересадка, яку ти не будеш подвійно оплачувати, то нам не потрібно буде стільки дубльованих маршрутів», - пояснює Дмитро Ткачук.

Єдиний проїзний у Житомирському транспорті

У травні виконком затвердив нову вартість проїздного квитка. Його зробили дешевшим і єдиним для міського електротранспорту.

«Це робиться для того, щоб популяризувати комунальний транспорт, привчити людей платити наперед і таким чином зробити перехід до електронного квитка. Тому що ті ж пластикові карти матимуть свій певний номінал, їх можна бути поповнювати по тарифній сітці. Більше того, це має ряд переваг і для самого комунального підприємства, бо коли люди купують разовий квиток, гроші надходять на підприємство упродовж місяця. Коли люди купують проїзний квиток, вони роблять це на початку місяця і підприємство має можливість користуватися цими коштами. По-друге, це прив'язка пасажира. І третя перевага та ж, яка і з електронним квитком - ми відходимо від готівки, адже там, де є гроші, вони завжди «прилипають» до рук, тому перехід від готівки є дуже важливим. Коли доступний разовий квиток, а проїзний коштує дуже дорого, це неправильно, це нелогічно, у всіх країнах світу разовий квиток дорожчий. Ми маємо захищати нашого мешканця і саме для нього має бути доступний проїзд. Це є громадський транспорт, попри те, що він збитковий і дотується з міського бюджету, ми його утримуємо, тому що це послуга, яку надає місто для своїх жителів. Цінність тут є саме у наданні потрібних якісних послуг, а не в заробітках для міста», - каже Дмитро Ткачук.

Заради якості, а не заради заробітків, житомиряни неодноразово зверталися до влади з проханням запустити нічний транспорт.

Нічні тролейбуси

Петиція з вимогою впровадити нічні маршрути громадського транспорту за місяць набрала необхідні 250 підписів. У міській раді порахували і відповіли на петицію, що при очікуваному перевезенні в середньому 10-12 пасажирів за 1 годину роботи тариф на нічні перевезення орієнтовно має бути 10,00 грн. за одну поїздку. Житомирському ТТУ доручили порахувати витрати та рентабельність і вже з 25 травня Житомиром почали курсувати перші нічні тролейбуси, які підвозять пасажирів до ранкової електрички Житомир-Київ.

«Передусім прорахували рентабельність і собівартість нічних перевезень. Стимулювала цей процес і електричка, тому що ми розуміли, якщо не буде підвозу по місту до електрички, то і пасажирів в ній буде небагато, попри її привабливу ціну 35 грн. Якщо ще треба 30 грн заплатити, щоб доїхати на таксі, то це людям нецікаво. Надто дорого. У нас була стратегічна задача запустити підвіз людей до електрички. З цією метою запустили три окремих графіки, які фактично з усіх мікрорайонів міста підвозили пасажирів. Також фактично по кожному маршруту продовжений час роботи. Якщо раніше графік закінчувався о 21 годині, то тепер о 22-й, тим, хто працював до 22-ї, продовжено до 23-ї і так далі. Є маршрути, які опівночі їздять по місту і, відповідно, в них діє нічний тариф – 6 грн. Ми намагаємося інформувати людей саме про розклад їхнього руху. Якщо люди будуть знати, що тролейбус їде хоча б з інтервалом у півгодини, то зможе обрати: викликати таксі чи почекати і проїхати за 6 грн», - каже Дмитро Ткачук.

За його словами, кількість пасажирів, які користуються ранковими тролейбусами, поступово зростає, тож робота такого транспорту вже окупається.

Досвід сусідів

Працює нічний транспорт і в інших українських містах. У Вінниці щогодини їздить нічна маршрутка «Вишенька – Залізничний вокзал» з вартістю проїзду 4 грн (денна ціна – 3-3,5 грн), у Рівному приблизно кожних 40 хвилин їздить нічний тролейбус №3 за 1,5 грн, а у Хмельницькому курсують одразу три нічних тролейбуси, охоплюючи майже все місто. А от у Львові вночі у семи напрямках курсують маршрутки. Коштує проїзд 8 гривень.

Закордон нам допоможе

Транспортна реформа – це дуже складний і дорогий процес, але покращити якість громадського транспорту міська влада сподівається за підтримки іноземних грантів.

14 червня Мінрегіон та компанія GIZ підписали Угоду про реалізацію проекту щодо розвитку міст України на 5,85 млн євро. Житомир у числі чотирьох міст України став учасником цього проекту. Відтак GIZ випише стратегію ефективного використання міської інфраструктури на найближчі 15-20 років.

Міський голова Сергій Сухомлин розповів, яким чином цей проект може поліпшити роботу громадського транспорту в місті.

«Швейцарське бюро співробітництва підключилося до цього проекту - це третя сторона у проекті. Їх цікавить такий компонент як транспортна система. Коли у нас були зустрічі з фондом, вони м'яко сказали, що у нас далеко недосконала транспортна система і транспорт. Ми їм пояснили, які є проблеми, вони сказали, що готові в тому числі виділити грант на систему транспорту в місті Житомирі, і грант може бути досить великим. Але вони хочуть бачити цю транспортну стратегію і сам план по реформуванню транспортної системи. І ось вони підключилися до проекту GIZ для того, щоб разом прописати цю транспортну стратегію під можливість майбутнього фінансування з боку швейцарського уряду», - зазначив Сергій Сухомлин.

 Оксана Трокоз для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі